Kaja Kreisman: kui südametunnistus on puhas, ei riku umbusaldamine autoriteeti

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kreisman
Kaja Kreisman Foto: Liis Treimann / Postimees

Arter palus poliittantsule mõned kaunima soo esindajad, kes kandideerivad riigikokku esimest korda. Sõna saab Kaja Kreisman.

Kaja Kreisman
41, pearaamatupidaja, Kiviõli linnavolikogu liige / IRL

Mis saab teie neljast lapsest, kui te riigikokku pääsete?

Loodan, et vaatamata kõigele saavad neist «ikkagi inimesed». Tegelikult on lastest kolm juba täiskasvanud ja saavad ise endaga hakkama.

Kõige noorem õpib viiendas klassis ja on väga iseseisev tüdruk. Lisaks õpib ta muusikakoolis klaverit, käib tantsuringis, mängib korv- ja rahvastepalli. Tema tööpäevad on juba täna pikemad kui minul. Ka tema saab hakkama.

Olete Kiviõlis saanud juba reaalpoliitikat tunda, kui teid linnapea kohalt lahti kangutati, aga ikka kandideerite. Mis teile poliitmängudes nii meeldib?

Ega tegelikult sellised mängud meeldi, aga olen parandamatu optimist. Niikaua kui usun, et asi võib veel muutuda paremuse poole, jooksen ikka peaga vastu seina.

Kaheksa volikogu-aastaga olen paksu naha selga kasvatanud, ebaõnnestumised enam und ei sega. Kui südametunnistus on puhas, ei riku umbusaldamine ka autoriteeti.

Millest olete valmis loobuma, et riigikokku pääseda?

Pääsemise nimel pole nõus mitte millestki loobuma! Aga kui peaksin valituks osutuma, siis olen sunnitud loobuma 18 aastat kestnud pearaamatupidaja karjäärist. Loobun raske südamega – alati on ju tunne, et oled asendamatu.

Mis on teie kogemuste põhjal naisterahva trumbid poliitikas?

Trumpe polegi. Arvan, et naised peavad poliitikas pigem just kehvade kaartidega head mängu suutma mängida. Ja kui nad juba korduvalt võitnud on, siis ehk hakatakse neilegi trumpe jagama.

Miks on IRLis nii vähe naisi?

Samal põhjusel, miks on üldse juhtivatel kohtadel vähe naisi. Süüdlasi on minu arvates kaks: mehed ja naised. Naised on liiga tagasihoidlikud ja harjunud samuti mehi eelistama.

Mehed ei suuda tagada naisele kindlustunnet, et kodus on kõik hästi. Kui naine on aktiivne väljaspool kodu, siis peab mees suure osa kodusest koormast enda kanda võtma.

Kas teate, et Kaja Kreisman...
...peab lugu kätega töötamisest: ta abiellus 18-aastaselt ja muretses kohe vana maja, kus on ehitanud kaks kaminat, korstnaid, plaatinud seinu ja põrandaid;
...tahaks elada metsas, kusagil Alutaguse laanes, ilma telefoni, elektri ja muu sellise segavata, et aeg liiguks aeglasemalt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles