Lapsed, kes saavad koolis teistest paremaid hindeid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Soome ülikooli teadlased uurisid laste toitumisharjumuste seost laste kirjaoskuse ja õpivõimega. Selgus, et tervislikult toituvad lapsed on vähemalt algkooli esimestes klassides edukamad kui nende eakaaslased. 

Viimane uuring Soomes tõestas, et nende laste õpitulemused olid paremad, kelle menüü oli tervislikum. Uuriti ja jälgiti 161 lapse toitumisharjumusi ning seejärel mõõdeti nende õpitulemusi akadeemiliste testidega, vahendab yle.fi.

Selgus, et lapsed, kes sõid rohkem juurvilju ja vähem suhkrut, said testides paremad tulemused. See tähendab, et söödi rohkem juurvilju, puuvilju, marju, täisteratooteid, kala  ja vajalikke rasvu, aga vähem suure suhkrusisaldusega tooteid.

«Seos laste toitumisharjumuste ja kirjaoskuse vahel on teistest asjaoludest sõltumatu, näiteks perekonna taust, füüsiline aktiivsus, rasvaprotsent või füüsiline seisund,» rõhutas Eero Haapala, teadlane Ida-Soome ülikoolist.

Spetsialistid soovitavad järgida Põhjamaade ja Soome toitumissoovitusi, mis rõhutavad juurviljade, puuviljade, marjade ja vähese rasvasisaldusega piima tarbimist ning vähem punase liha, vorsti ja kõrge sahharoosi sisaldusega toodete söömist. Teadlased leidsid, et selline uuring võiks olla abiks koolidele ja lastevanematele, et nad saaksid oma lapse õpitulemuste paranemisele kaasa aidata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles