Kaheksa lahendust, kuidas vältida hapraid küüsi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Mida teha, kui su küüned muutuvad hapraks, murduvad või lõhenevad? TrendNails küünespetsialistid pakuvad välja kaheksa lahendust.

Käed on meie tervise peegel. Need reedavad nii inimese vanuse kui mõningal määral ka tööd ja elustiili. Saame aimu sellestki, kui teadlik on käte omanik oma tervise eest hoolitsedes. Sügise saabudes kuluvad eriti marjaks teadmised õigest toitumisest, sest päikese puudust saab küüntel ja kätel kompenseerida üsna lihtsalt just õige toiduvalikuga.

Millised küünteprobleemid millistele toiduainete puudusele viitavad?

1. Kui küüned hakkavad muutuma hapraks, tasub põhjust otsida A- ja F-vitamiini puudusest toidulaual. A-vitamiini saab rohkesti rohelistest aedviljadest ja porgandist, samuti munast, maksast ja kalamaksaõlist ning juustust, piimast ja piimasaadustest. F-vitamiini ehk asendamatute rasvhapete allikad on taimeõlid nagu nisu-, linaseemne-, soja-, päevalille- jt õlid. Küüned on toitumisahela kõige lõpus, mistõttu jääb neile toitaineid sageli kahjuks väheks. Jälgida tasub ka veetarbimist, sest ka vedelikupuudus muudab küüned kuivaks ja hapraks.

2. Triibud küüntel võivad esmajärjekorras viidata vaimsele stressile ja pingeolukordadele, samuti järsule kaalulangusele. Horisontaalsed triibud küüneplaadil näitavad pigem valguvaesust toidus, mis võib tulla näiteks alatoitumisest. Vertikaalsed triibud osutavad raua puudusele, mis tuleb valdavalt rämpstoidu söömisest. Valgurikkad toidud on oad, munad, kalaliha ja punane liha. Hästi sobivad ka aprikoosid ja seesamiseemned.

3. Kui küüneplaadile tekivad valged laigud, tasub esmalt mõelda, ega küüs pole lüüa või vigastada saanud. Põhjust tasub otsida ka vere kõrges suhkrusisalduses või tsingi puuduses organismis. Tsingi puudust aitavad leevendada kõrvitsaseemned, täisteraviljad, aga ka kala.

4. Sagedased nahakidad küünte servades viitavad C-vitamiini, foolhappe ja valkude vähesusele toidulaual. C-vitamiini hangi puuviljadest ja marjadest. Foolhappe parimateks allikateks on rohelised köögiviljad, näiteks spinat, salat ja petersell. Palju sisaldavad foolhapet nõgeselehed, kaunviljad, paprika, kõik puuviljad, marjad ja tsitrusviljad.

5. Kui küüned kipuvad kihtidena kooruma, on see märk organismi hüüdest «õlisemate» toitude järele. Rikkalikumalt sisaldab asendamatuid rasvhappaeid kuningakepiõli. Küüntele mõjub hästi ka nisuiduõli.

6. Heledad ja õhukesed küüned näitavad rauapuudust organismis. Lisa menüüsse kuivatatud puuviljad, pähklid, rohelised köögiviljad ja punane liha.

7. Tasub teada, et punakat tooni küüned annavad märku punaste vereliblede ületootmisest organismis, õrn sinakas toon võib viidata organismi hapniku puudusele ehk verevarustuse häiretele. Küünte kollakas varjund annab märku häiretest lümfisüsteemis või maksas, kuid võivad kaasneda ka suitsetamisega ja viidata küüneseenele.

8. Kui küüned kipuvad punetama ja külmetama, on põhjust kahtlustada halba verevarustust ning aeglast vereringet. Siin aitab käte võimlemine ja massaaž ning soojad vannid. Vereringe parandamiseks tasub käsi hõõruda väikese harjaga ning pärast salvei-, kummeli- või nõmmliivateega vannitamist kreemitada ürdikreemiga. Punetavate käte hooldustooted võiksid sisaldada sidruni – või kurgimahla.

Mida talvisemad on ilmaolud, seda enam vajavad meie küüned korrashoiuks mineraalaineid ja vitamiine. Unustada ei tohi ka piisava koguse vee joomise tähtsust. Et küüned elaksid tugevate ja tervetena üle ka talviselt karmimad ilmastikuolud, tuleb toituda mitmekesiselt ning vajadusel osta spetsiaalseid küüntele mõeldud toidulisandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles