Uuring viitab tätoveeritud naiste litsakusele

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Üks olulisemaid asju, mida naiste kehade kohta silmas pidada, on see: naiste valikuid tuleb austada. Ükskõik, kas on tegemist siis tervise-, moe- või kehade augustamis-tätoveerimisvalikutega. Kui naine otsustab teha endale tätoveeringu, on tegemist igal juhul suurepärase valikuga, kas me siis teame, mis lugu seal taga on või mitte.

Ometi eeldatakse, et naised peavad oma valikuid õigustama, eriti kui tegemist on valikutega, mis justkui eiravad sotsiaalseid norme – nagu seda tätoveerimine just on. Seetõttu on eriti frustreeriv, et hiljutine uuring viitab, justkui oleksid tätoveeritud naised seksuaalselt vabameelsemad ja nagu oleks neil partnerite osas madalamad standardid.

Uuringu viis läbi Texase ülikool ja kokku näidati erinevate naiste pilte 211 osalejale. Kokku oli neli valikut: ilma tätoveeringuteta naised, roositätoveeringuga naised, pealuu- ja kontide tätoveeringuga naised ja naised liblikatätoveeringuga.

«Kui tal oli tätoveering, arvati naise kohta, et ta on pigem valmis seksima väljaspool pühendunud suhet,» kommenteeris uuringu läbiviija Lisa Oakes tulemusi. «Ta paistis välja, justkui oleks tal partnerite valimisel madalamad standardid, ühtlasi arvati, et tal on suurem seksiisu.»

Bustle kirjutab, et muidugi on tegemist seksistlike ja soostereotüüpsete vaadetega. Kui sama uuring viidaks läbi meeste kohta, siis vaevalt neid keegi litsakaks nimetaks või tätoveeringu põhjal iseloomu kohta järeldusi teeks. Kurb on tõdeda, et mõned vaated on ühiskonnas visad kaduma. Ärgem laskem end sellest siiski heidutada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles