Oht, mis varitseb loomulikke punapäid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Loomulikult punaste juuste, heleda naha ja tedretähnidega inimesed kannavad geenivarianti, mille tõttu on neil eriti suur risk jääda nahavähki. 

Punapeade geenivariant tõstab vähiriski ka siis, kui nad päikesega üldse kokku ei puutu, vahendab Seeker teadlaste avaldust väljaandes Nature Communications, milleks analüüsiti üle 400 inimese nahavähikasvajate geneetilisi andmeid.

Analüüsist selgus, et need, kel oli punapeade geenivariant MC1R, esines mutatsioone 42 protsenti rohkem - seda võib võrrelda 21 lisa-aastaga päikesevalguse käes. Kuigi enamik geenimutatsioone on ohutud, siis mida enam neid on, seda enam suureneb vähi risk. 

Uuringu tulemused viitasid, et UV-kiirgus on geenivariandiga MC1R inimestele eriti ohtlik, sest võib kergesti tekitada melanoomi. 

Uuringu kaasautori David Adamsi sõnul on leitud tulemused väga olulised, sest puudutavad suurt osa elanikkonnast. Mõnel maal, näiteks Inglismaal ja Iirimaal, võib koguni kolmandik rahvastikust kanda vähemalt üht geenivariandi MC1R koopiat. Mis sest, et nad kõik ei ole punapead. 

Uurijad manitsevad punapäid olema päikesega eriti ettevaatlikud ja vältima päevitamist, mis võib esitle kutsuda ohtlikke muutusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles