Galerii: Moelennukil tutvustati ja tunnustati noorte loomingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel reedel, 11. veebruaril, hõivas Rotermanni kaubamaja esimese korruse Moelennuk, kus võlusid publikut ja žüriid viie Tallinna kooli õpilaste moekollektsioonid, mille seast õhtu lõpuks ka parimad välja selgitati.

Ürituse idee ja teostus sündis Tallinna 21. kooli, Gustav Adolfi gümnaasiumi, Inglise kolledži, Prantsuse lütseumi ja Reaalkooli ehk G5 koolide noorte koostöös. «Eesmärk on ühendada neid viite kooli, et õpilased saaksid rohkem tundma teiste koolide õpilasi ja kuidas nende maailmapilt on,» rääkis moeshowst üks eestvedajatest Madlen Hirtentreu.

Korraldajate endi kinnitusel suudeti kõigest nelja kuuga kokku panna moekonkurss, muljetavaldav žürii, disainiturg ning leida toetajad, ruumid ja esinejaks Marten Kuningas. Hirtentreu sõnul see kerge ei olnud: «Viimased kuu aega või paar nädalat on olnud sellised, et magada ei saa. Närvid on nii pingul kui võimalik.»

Kuid vaev tasus end ära, sest esmakordselt läbiviidud Moelennukile tuli uudistajaid rohkem kui istekohti jätkus. Show avasid stjuuarditeks kehastunud noormehed ning külastajad sosistasid, et õhtujuhi mahe hääl pani tundma nagu oleks astutud eheda lennuki pardale.

Disainerite ideed olid samuti vähem või rohkem lennukad ning esitletud loomingust õhkus soojust ja romantilisust, mida soosis etteantud teema «La primavera». «Tegelikult see on laialdane mõiste. Hästi paljud on seda lihtsalt ühtselt tõlgendanud nagu kevadist,» selgitas korraldaja Sälly Lember kollektsioonides kohati kattunud motiive ja värve.

Žürii ja publiku südame võitsid heledad kevadtoonid

Noorte võistlustöid oli kutsutud hindama moega erinevalt seotud isikud. Žüriisse kuulusid kogenud moelooja Arne Niit, noor ja andekas disainer Kirill Safonov, moelooja Mirjam Aasma, ajakirja Mood peatoimetaja Kristi Pärn-Valdoja ning ainukese moeäri eemaltvaatajana Raadio 2 peatoimetaja Heidy Purga.

Parimad tuli nii žüriil kui publikul välja valida kuuest põhikooli ja 15 keskkooli kollektsioonist. Arne Niit kinnitas osalejatele, et võtjad on kõik, kuid raske otsus tuli langetada: «Meil oli nii äge vaidlus, me oleks tahtnud auhindu kõigile tegelikult anda.»

Võitja selgitati Niidu sõnul välja järgmisest põhimõttest ajendatult: «Me kutsume teid ülesse genereerima originaalideid ja tunnetama moodi õrnemalt ja peenemalt.» Samas lohutas ta noori disainereid, et moes on kõik ammu ära tehtud ning viimane originaalkollektsioon tuli välja 60ndatel.

Põhikooliõpilaste moeloomingust otsustas žürii parimaks kuulutada Ann Kristiin Entsoni kollektsiooni «Miss Blanche», mis osutus ka publikulemmikuks. «See oli valge, puhas, õhuline, trendikas,» iseloomustas võidutööd Niit.

Gümnaasiumi osas kritiseeris žürii, et noored moeloojad olid liialt rõhku pannud kvantiteedile. «Hea kollektsioon võib koosneda kolmest mudelist, kui need on head. Aga üldine puudus oli see, et paar mudelit oli tehtud väga tugevad ja ülejäänud lahjendasid need nii ära, et me ei saanud neid hinnata,» märkis Niit.

Kogenud moelooja jagas noortele lahkelt õpetussõnu: «Igas kollektsioonis oli kindlasti paar väga tugevat asja kõigil. Nii et toetuge sellele, ehitage ümber selle, ärge ulpige Fashion tv's või kusagil trendiraamatutes – tehke ise trendi. Tänapäeval lööb läbi ainult see, kes ise midagi originaalset välja pakub.»

Võitjaks valisid žüriiliikmed Lisa Mai Lindbergi kevadiselt õhulistest kleitidest koosneva kollektsiooni «Mademoiselle». «Me hindasime lihtsalt oskust töötada ligilähedaste värvidega ja anda edasi teatud emotsionaalne laeng. See on väga lihtne, aga lihtne on rohkem kui palju,» põhjendas Niit.

Võidutööde autor Lisa Mai enda sõnul tunnustust oodata ei osanud ning suhtus konkurssi rahulikult: «Minu meelest ei ole oluline see, et võidu peale välja minna. Kui ma mõtleksin, et ma võidan, siis tegelikult ma teen endale haiget.»

Moepisik on tütarlapsel enda sõnul sees olnud viimased kolm aastat ning ülikooligi tahaks Lisa Mai õppima minna disainiga seotud eriala. Antud kollektsioon sündis autori kinnitusel soovist maani kleidid disainida.

Selgem ettekujutus lõpptulemusest tekkis juba töös materjalidega: «Kui ma näen seda kangast poes, siis mul tekib visioon, milline see kangas võiks olla.» Lisa Mai peab enda loomingut kõige paremini iseloomustavateks joonteks naiselikkust ja õrnust.

Lisaks sai tunnustatud Anna-Helena Saarso ja Liis Grossi kollektsioon «Iida», mille valis ajakirja Mood lemmikuks peatoimetaja Kristi Pärn-Valdoja. Iga kooli parimad pääsesid edasi moekonkursile «Sedamoodi».

Kokkuvõtvalt iseloomustas Arne Niit Moelennukit kui suurepärast üritust, kus igavusest silm kinni ei vajunud. «See õhkas värsketest ideedest, noorusest ja julgusest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles