«Supermarjad», millest sul aimugi polnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuigi vesi on siiski kõige parem tervisejook, hakkab vaikselt esile kerkima uus trend. Hapudest murelitest valmistatud jook võib anda südametegevusele pöörde paremuse poole. 

1. Vererõhu alandaja

Hapud murelid tagavad lisaks heale maitsele ka kehas puudujäävad toitained, vahendab Men's Fitness. Ühendkuningriikides paikneva Northumbria ülikooli poolt läbi viidud uuring tõestab, et sarnaselt ravimitele on Montmorency murelitel vererõhku alandav toimeaine. 

2. Aju elavdaja

Meditsiiniliste toitude väljaanne viis läbi uuringu, mis tegi kindlaks, et hapudes murelites leiduvad antioksüdandid ja antotsüaniinid võivad aeglustada vananemisega tulenevaid ajus esinevaid haiguseid. 

3. Lihased terveks

Oregoni tervise ja teaduse ülikooli uuring näitas, et hapudest murelitest valmistatud jook leevendab lihasepõletikku. Juues jooki kaks korda päevas järjestikused kolm nädalat on tulemused märgatavad.

4. Võitle unetusega

Juues hapudest murelidest tehtud mahla kaks korda päevas võib uneaeg tõusta 90 minuti võrra. Louisiana osariigi ülikooli uuringus võeti arvesse, et hapudes murelites on rohkem melatoniini (ainet, mis vastutab unisuse eest) kui üheski teises marjas või puuviljas. Samuti sisaldavad murelid trüptofaani, mida keha rakendab melatoniini tekkeks.

5. Lihasvalu vastu

Pärast pikka treeningukava võib järgmisel hommikul painata tugev lihasevalu. Selle vastu on aga parem lahendus kui valuvaigisti või jääkott. Loodusliku mõjuga murelimahl võib olla palju efektiivsema mõjuga, soovitab Oregoni tervise ja teaduse ülikool. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles