Kohvimasinat ostmas: millist valida?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Expert tehnikakaupluste turundusjuhi Joonas Kulli sõnul on tarbijad muutunud aastatega aina teadlikumaks hea kohvi omadustest ning otsivad seetõttu mugavaid võimalusi kodus kvaliteetse kohvi valmistamiseks, seejuures vaadatakse üha enam tehnoloogiliselt võimekamate premiumklassi espressomasinate poole. Miks ja kuidas aga valida kõrgema klassi masinat?

Möödunud aastal kasvas Expert tehnikakaupluste andmetel kohvimasinate müük Eestis 15 protsenti. Experti praktika näitab, et kõige rohkem ostetakse täisautomaatseid espressomasinaid, mis moodustavad kohvimasinate müügist suisa 72 protsenti.

«Premiumklassi espressomasin, mille hind on küll kõrgem kui lihtsamatel espressomasinatel, on tegelikult investeering aastateks, pidades vastu keskmiselt 8-10 aastat,» selgitab Joonas Kulli. «Kallimate ostude puhul eelistavad tarbijad sageli järelmaksu kasuks, sest tegelikult aitab kõrgtehnoloogiline espressomasin kokku hoida väljaspool kodu tehtud kohvikulutustelt, kuna kodune kohv pakub kohvikuga võrdväärset maitseelamust.»

Premiumklassi masinad erinevad tavaespressomasinatest eelkõige funktsionaalsuse ja hinna poolest. «Masinate hind sõltub eelkõige masina valmistamisel kasutatud materjalist ehk mida kvaliteetsemat metalli on masina valmistamisel kasutatud, seda kõrgetasemelisema kohvimasinaga on tegu,» räägib Kulli. Lisaks mõjutab hinda ka kuumutussüsteem, mis tagab kohvi valmistamiseks vajaliku ühtlase temperatuuri, ning piimavahustussüsteem erinevate piimakohvide valmistamiseks.

Expert tehnikakaupluste turundusjuht nendib, et premiumklassi masinatest eelistavad nende kliendid eelkõige Saeco, De’Longhi ja Jura täisautomaatseid espressomasinaid, kuna need vastavad nii funktsionaalsuse kui disaini võtmes kõige paremini tarbijate ootustele. 

Cappuccino nagu kohvikus

«Eesti tarbija ootab masinalt võimekust valmistada sama maitsvat cappuccinot ja caffè latte’d kui kohvikus, kuid seda vaid ühe nupuvajutusega. Teisisõnu on oluline, et masin valmistaks kange espresso ja koheva piimavahu ilma, et ise liialt vaeva peaks nägema,» loetleb Expert tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli omadusi, mille järgi kohvimasinat ostma tullakse.

Piimavahustussüsteemi osas peetakse parimaks Šveitsi kohvimasinate lipulaeva Jura väljatöötatud peene piimavahu tehnoloogiat, kus mitmekambrilise süsteemi abil tõmmatakse piim vahustusotsikusse, kuumutatakse ning töödeldakse õhuga. Samas tuleb arvestada, et taolise detailse süsteemiga masinad jäävad kallimasse hinnaklassi ehk tuhande kuni kahe tuhande euro vahele. Õhulise ja püsiva vahu valmistamiseks leiab ka hinnapoolest soodsama Saeco premium-espressomasina, kus siidise vahu saamiseks vahustatakse piima kaks korda ning seejärel valatakse õigel temperatuuril olev piimakiht kohvitassi. Kui aga lisaks kohvile on soov valmistada ka teisi piimapõhiseid jooke, peaks hoopis pöörduma De’Longhi uuemate premiumklassi mudelite poole, mis võimaldavad otse masinas teha ka näiteks kuuma šokolaadi. 


Pereliikmete erinev kohvieelistus

Kõrgetasemelised espressomasinad võimaldavad reguleerida ka kohvi kangust ning jahvatusastet. «Kuna pereliikmete kohvieelistused on erinevad – kes eelistab kangemat, kes lahjemat kohvi – on oluline võimalus reguleerida kohvi kangust ning see masina mällu salvestada,» toob Kulli välja premiumklassi masina eeliseid. Lisaks võimaldavad mainitud masinad muuta kohvi jahvatusastet, mis on oluline erinevate kohvisortide maitsetäiuse esiletoomiseks.

Jura masinate valikust leiab näiteks kaheksa jahvatusastmega masina, Saeco pakub kümnel tasandil ja De’Longhi lausa kolmeteistkümnel erineval tasandil reguleerimist. Kulli sõnul näitab jahvastusastmete rohkus masina paindlikkust ning vastutulelikkust tarbija eelistustele. «Tihtipeale jahvatatakse erinevaid kohviube ühe ja sama jahvatusastmega võtmata arvesse, et tume röst on alati maitselt kangem, vajades peenemat jahvatust, ning heledam röst leebem, vajades lühemat jahvatusaega. Seega ei saavutata jahvatusastet reguleerimata kohvielamust, mida ostetud oad tegelikult pakkuda võiksid,» räägib Kulli. Nii nagu saab muuta kohvi jahvatusastet, saab kõrgetasemelistel espressomasinatel muuta ka piima- ja kohvikoguse eelistusi vastavalt oma maitsele.

Sobiv disain igasse kööki

Premiumklassi masinad torkavad silma ka kõrgklassilise disaini poolest. «Kuigi eestlased eelistavad tagasihoidlikku musta või hõbedast masinat, mis köögis liigselt tähelepanu ei tõmbaks, vaadatakse üha enam ka julgema disainiga masinate poole,» teab Kulli. Kuigi kohvimasina funktsionaalsus on tegelikkuses olulisem kui välimus, on tihti just väline kuvand see, mille põhjal tehakse lõplik valik. Kohvisõpradel, kes peavad eelkõige lugu kaunist disainist, tasuks vaadata De'Longhi Artista espressomasinate poole, mille stiilne disain on võitnud mitmeid rahvusvahelisi auhindu. Saeco on masinaid disainides tähelepanu pööranud eelkõige sellele, et roostevabast terasest espressomasin sobiks nii modernsesse kui ka klassikalisse kööki. Teisisõnu, et aastate pärast remonti tehes oleks masin endiselt interjööriga kooskõlas. Jura espressomasinate puhul on disainierinevused suuremad – valikus on nii hõbedase lakikihiga kaetud alumiiniumist masinaid kui ka kõrgläikelisi musta või valge esipaneeliga mudeleid.

 Disainierinevusi leiab ka detailides.

«Kohvimasina välimuse puhul mängivad olulist rolli ka väiksed nüansid nagu näiteks ekraan – kas tegemist on sümbol- või tekstiekraaniga, on see värviline või mustvalge,» rääkis Kulli. Täisautomaatsete espressomasinate hinnalisemate mudelite ekraanidel on kasutatud näiteks TFT tehnoloogiat, mida muidu kasutatakse arvuti- ja nutiseadmete ekraanidel kvaliteetsema pildi kuvamiseks. Selline ekraan nö virvendab ning väsitab silmi vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles