Kas «suhkrupohmakas» on võimalik?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kas sa oled mõnel õhtul liiga palju magusat söönud ja järgmine päev ärgates tunned, et kuidagi halb on olla? Kas ­«suhkrupohmakas» on olemas?

Jah, suhkrust võib tekkida halb enesetunne. Loomulikult ei ole see sõna otseses mõttes sama nagu alkoholi pohmakas, aga see võib olla sellele väga sarnane, vahendab The Huffington Post. Hajameelsus, närvilisus, peavalu ja nõrkus on pohmelli sümptomid, mis võivad esineda ka peale seda, kui oled suures koguses suhkrut söönud.

Algselt tekitab suhkur hea tunde, sest see suurendab endorfiine ja tekitab hea tuju, kuid veresuhkru langus toob kaasa tujukuse, närvilisuse ja väsimuse. Ühekordne «suhkrupohmakas» ei ole suur probleem, aga liigne suhkru tarbimine pikemaajaliselt mõjutab kindlasti inimese tervist. Lisaks kaalutõusule suureneb südamehaiguste ja diabeedi risk.  

Kahjuks on suhkur ka sõltuvust tekitav, täpselt nagu alkoholgi. Teaduslikult ei saa öelda, et see on üks ühele alkoholisõltuvusega, aga suhkru tarbimisel on ka kõrvalnähud ja järjest suurenev vajadus selle järele. Põhimõtteliselt on nii, et mida rohkem suhkrut inimene tarbib, seda rohkem ta seda «vajab». Ameerikas 2015.aastal välja antud toitumissoovitused näevad ette, et suhkur ei peaks moodustama rohkem kui kümme protsenti päevasest kaloritest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles