Parem kummaline kui kaunis

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes on see intrigeeriv uus nägu moelavasid vallutamas? Pigem avatari kui tavalist kaunitari meenutav Ellen Rosa Brasiiliast esitleb Moschino saabuva kevade kollektsiooni.
Kes on see intrigeeriv uus nägu moelavasid vallutamas? Pigem avatari kui tavalist kaunitari meenutav Ellen Rosa Brasiiliast esitleb Moschino saabuva kevade kollektsiooni. Foto: SCANPIX
  • Millised modellid täna maailmas kuumad on?
  • Kumb võidab - silikoonist tehisilu või võluvalt ebatäiuslik loomulikkus?
  • Kõhnus - on see täna IN või OUT?
  • Hiigelsuured pepud - on need täna moes või ei ole?

Maailm oleks justkui peast segi läinud – üks kummikaunitar teise otsa koosneb vaid silikoonidest ja operatsioonidest. Samas valitseb moemaailmas täiesti vastupidine suund. Loomulikkus on ainus ilu, milles jõudu ja stiili. Ning see andestab ka omapära, mis kuskilt otsast klassikaliste ilumallide alla ei mahu. Modellimaailma aitab meil sisse suumida selle ala proff, MJ-modelsi omanik Margit Jõgger. Superkaunitarid pole iial varem olnud nii ebatäiuslikud ja inimlikud!

Margit Jõgger.
Margit Jõgger. Foto: Egert Kamenik

Tõsiasi on see, et lisaks moelavasid mõõtvatele kaunitaridele on silmapiiril arvukalt iluetalone, kelle järgi joonduda. Näitlejannad, lauljad, fitnessikuningannad, sotsiaalmeedia- ja tõsielustaarid ning kuulsused, kelle puhul keegi täpselt ei tea, miks ta kuulus on. Valik on avar. Aga enne kellegi eeskujuks seadmist tasub meenutada, et tähelepanu ei ole alati imetlusest kantud. Ajast aega on inimeste pilke ja meeli vastupandamatult köitnud ka kõik kummaline ja äärmuslik. Vahet pole, kas selle taga on looduse vingerpuss või ekstreemne ilukirurgia.

Siiski on just moelavadel toimuvast kõige selgemalt näha aja märgid – mida hinnatakse ja imetletakse. Modellid on tänapäeval igaüks ise nägu, muidugi saledad, aga mitte poolsurnuks näljutatud, ning nad sammuvad lavale stilistikas, mis ei varjuta ehedat ilu. Ehk et meik ega soeng pole liialt üle pakutud või viimistletud, pigem nähakse välja sasine ja vaba. Sest täiuslikkuseni lihvitud ilu – oh, kui intriigivabalt elutu ja masendavalt igav see on! Ning niiiiii moest maas, kui üldse olla saab!

Kui näed laval välja luider nagu halloween’i dekoratsioon – mis ilu seal saab olla?

-Milline ilu praegu modellimaailmas ilma teeb?

Modell peab eeskätt olema huvitav. Hästi palju näeb praegu tipus väga erilise näoga inimesi, kelle näodetailid pole üldse klassikalised. Moemaailm on tolerantsemaks muutunud, ilu on väga selgelt vaataja silmades!

Üldjoontes on muidugi kõrge põsesarn väga fotogeeniline... ülespidi ilmekad silmad, tugev karakteriga kulmujoon. Ning kena lopsakas suu toob ka alati plusspunkte. Samas pole midagi katki, kui oled hoopis teistsugune – jäädki meelde ning võid saada edukaks just omapära tuules. Eks näojoonte eripära paneb paika, milliseid töid modell saab – kas temast saab ilumärkide ikoon, moelavade mõõtja.

-Oled avastanud aukartust äratava hulga kaunitare, kellest on saanud modellimaailma tipptegijad. Kõik nad on väga erinevad. Millised jooned on kõige tähtsamad, et läbi lüüa?

Tugev karakter on kõige olulisem, miks ühest ilusast tüdrukust saab täht ja teisest mitte. Karmen Pedaru, Alexandra Elizabeth Ljadov, Harleth Kuusik, Anni Jürgenson, Kadri Vahersalu – kõik nad on tugevad isiksused. Tõusvaid tähti on veel, aga ma ei taha kunagi enne kisa teha, kui selged saavutused juba ette näidata on.

Aga muus peale karakteri on parameetrid palju leebemad kui varem. Väga erinevad tüdrukud teevad edukat karjääri.

-Moemaailmas möllab ringi üha enam kuulsuste lapsi, kelle stardipositsioon on hoopis mugavam kui lihtsalt ilusal tüdrukul. Tuntud nimi, kontaktid, suured rahasummad, management

See on tõesti väga selge uus joon modellimaailmas – VIP-seltskonna lapsed! Ja seal pole üldse mingeid parameetreid, neil on seljataga tugev management ja nimi. Näiteks Johnny Deppi tütar, kes on küll äärmiselt ilus, aga ta on ju nii tilluke, nibin-nabin 170. Või Gigi Hadid, kes on naiselikult kurvikas, temalgi on mõjuvõimas perekond selja taga. Mõlemad nimetatud modellid on muidugi väga kaunid ja tugeva karakteriga, ilma selleta ei aitaks ka nimi ja raha.

-Kuidas iluideaalid ajas muutunud on? Modellid praegu ja viis või kümme aastat tagasi on ju täiesti erinevad.

Mida me ilusaks peame, seda mõjutab kõik, mis maailmas toimub. Aga muutuvate iluvaadete põhjus on ka lihtsalt see, et nähtust tüdinetakse ära. Praegu on täpselt see hetk, kui kõik on tavalisest ilust väsinud ja otsitakse midagi šokeerivat.

Praegu oleme taas mässumeelses perioodis, kus kõige enam hinnatakse originaalsust. 90ndate supernaiselike kaunitaride asemel näeb pigem androgüünseid tüüpe. No tõesti – vahel ei saa arugi, kas tegemist on poisi või tüdrukuga. Samuti on vägagi isikupäraseid silmi, ninakujusid, huuli…

Mõnes mõttes on õhus täpselt samad meeleolud nagu siis, kui moemaailma vallutas Kate Moss – täiesti erinev teistest kaunitaridest. Tol ajal tundus see šokeeriv, aga nüüd peetakse omamoodi iluga modelle täiesti normaalseks.

-Kate Mossi saatis alati suur lärm ka tema kõhnuse pärast. Sel teemal on üldse palju kisa – modellid on ebatervislikult luidrad, alakaalulisi ei lasta lavale jne, jne. On sellest midagi ka muutunud?

See on olnud päris hea kisa! Modellide kaaluskaala on muutunud palju tervislikumaks. Ja kui tüdruk on liiga kõhn, siis seda ei peeta enam heaks tooniks. Isegi haute couture’i modellid ei pea enam olema nii peenikesed, nemadki on naiselikumad. Ja nad ei pea ka enam olema väga pikad selles maailmas, ehkki kasv on alati eeliseks.

Ebaloomulikult kõhn välimus ei ole kunagi ilus! Kui näed laval välja luider nagu halloween’i dekoratsioon  – mis ilu seal saab olla? Tuleb leppida, et kõik ei ole looduse poolest modelli kehaga, ja kui nad selle nimel nälgivad, torkab see kohe silma. Mul on väga hea meel, et nälginud välimusega tüdrukuid eksib moelavadele silmanähtavalt vähem.

Aga endiselt leidub ka egotsentrilisi disainereid, kellel on tervisest täiesti ükskõik – nemad kavandavad ainult 00 suurusele. No kuulge – vastsündinud ei ole ka nii peenikesed!

-Modellid on siiski väga saledad. Aga nagu igal alal, kus keha on töövahendiks, peavad sul olema sünnipärased eeldused. Vastasel juhul sa lihtsalt lõhud ennast ja hävitad oma tervise.

See on täpselt nii! Kui sul kehalisi eeldusi pole – de facto, sa ei saa end modellimõõtu suruda! Paljud tüdrukud on loodud saledaks, sellised imepeenikese kondiga. Kuid nad on täiesti terved ja ei piira end süües ning näevad imelised välja. Näiteks Alexandra ja Harleth – nad söövad südamerahus kõike ja ei pea kunagi kaalu pärast muretsema.

Aga ega kõik modellid pole nii kõhnad. Ja vanusevahe tüdrukute vahel tänasel catwalk’il on ülisuur! Juba 25-aastase naise keha on hoopis teistsugune kui 15-aastasel, sama sire nagu teismeline ei saagi naine olla. Pead olema üksnes vormis ja sportlik.

-Et ei peagi olema tingimata enam puusaümbermõõt alla 92 cm ja nii edasi?

Puusad 92 on ikka suur! 89 on paras. Visuaalselt on kitsas puus lihtsalt fotol ja laval kenam. Aga puusamõõt on juba luustikuga paika pandud. Kui mõnele on jäänud mulje, et suured laiad pepud on moes, siis moemaailmas see kindlast nii ei ole.

Samuti on modellidel endiselt väike büst, ja saleda keha külge see sobibki. Pole mõtet unistada ebaloomulikult suurest rinnast. Suurt rinda ei ole üldse mugav omada, isegi kui talje on peenike, ei istu rõivad enam seljas ilusti. Võin seda omast kogemusest öelda. Ehkki mõnevõrra on küll moelavadele kurve juurde tulnud, just ühes tervislikumate mõõtudega.

-Muutunud on ka stilistika – see, mis vormis tänapäeval ilu esitletakse. Kui 90ndatel olid kaunitarid viimase piirini viimistletud, iga juuksekarv fikseeritud ja näol kontrastne täismeik, siis nüüd on pilt sootuks erinev. Iga disainer loob mõistagi oma look’i, aga milline stiil üldjoontes ilma teeb?

Loomulikkus on lihvitud ilu täielikult troonilt tõuganud. Hästi palju näeb naturaalse muljega meiki, see trend on väga pikalt valitsenud. Ja voodist-üles-karanud sassis soenguid. On ka kõike muud, aga selline hooletu, tuulest viidud, loomulikus laines juus domineerib.

90ndatel oli jah nii, et iga karv pidi olema täpselt paika pandud ja lakiga üle lastud, midagi sellist enam pole. Ja jumal tänatud!

Eks soengu ja jumestuse valiku määrab see, millisest teemast on kollektsioon inspireeritud. Praegu  on minu silmis tugevaim trend moe kaudu vastandumine sõjale. Moelavad on täis värske näoga ja lahtiste juustega lillelapsi, hipilikkust, etnomustreid ja vahel öeldakse otse: no war!

-Loomuliku ilu ülistamine tundub kohati silmakirjalik. Sest kunagi varem pole ju tehisilu olnud nii laialt levinud ja igaühele kättesaadav. Pole mingi saladus, et ka paljudel modellidel on üht-teist opereeritud.

Moemaailma surve see kindlasti pole. Aga kui inimesel on endal soov looduse tehtut maitsekalt kohendada, nii et see välja ei paista, siis see on ainult teretulnud. Aga kui on liiale mindud – suured pardimokad ette tehtud ja nina nii ära lõigatud, et sa sellest vaevu hingata saad, siis muutud moenarriks! Ja vulgaarsele ebaloomulikkusele pole moemaailmas absoluutselt kohta.

See on väga maitsetu liialdamine, mis jätab varju kõik selle, millel tegelikult väärtust oleks.

Inimesed, ärge uskuge, et miski teeb teid nooremaks. Või et mõni lõikus saab kellegi muuta ilusamaks. Kui kellegi nägu on maskiks lõigatud, äratab see muidugi tähelepanu, aga mitte sellepärast, et on ilus. See on lihtsalt nii veider, et igaüks tahab vaadata! Nagu Priscilla Presley äsja just avalikkust šokeeris oma üliopereeritud näoga – kas on ikka vaja olla 71-aastaselt elutuks plastnukuks moondatud? Aga kui inimene ise on selle veidrusega rahul, siis andku minna.

-Ebaloomulikke plastnukke on ju kuulsuste seas päris palju. Miks see nii on?

Mina arvan, et tolasid peab alati olema! Juba kuningakodades olid ju narrid ja veidrikud, et lõbustada teisi. Need praegused hiigelpepud, arbuusirinnad ja muud opereeritud hullused  kuuluvad täpselt samasse valdkonda! Üldsuse silmis on see naeruväärne, see kütabki uudishimu. Vaevalt küll, et keegi seda sisimas siiralt ilusaks peab või eeskujuks võtab.

-Siiski – on teismelisi, kes on endale just väga veidrad tegelased eeskujuks seadnud ning püüavad tõemeeli nendega sarnaneda.

No kuulge – selleks on väga selgelt lapsevanemad maailma loodud, et igasugu lollusi ja äärmusi ära hoida. Sest kõik noored inimesed on ebakindlad ja ebaküpsed. Kõik murdeeas tüdrukud on täiesti veendunud, et nad pole üldse ilusad ja peaksid ennast muutma, et ilusaks saada. Ehkki tegelikult on nad just oma eheduses ja siiruses kõige kaunimad.

Õnneks meie ühiskonnas seda hullumeelset muutmist nii palju ei ole. Ja pole ka selliseid jubedaid asju nagu tillukeste laste missivõistlused. Ameerikas teevad segased emmed juba paariaastastele iluoperatsioone, neil on kunsthambad, kuigi laps pole veel väljagi arenenud! Ning mingi väga veidra inimrühma meelest on sellised asjad isegi normaalsed!

-Standardilu mõistmiseks võid sa ise olla üsna nüri tüüp, pole vaja kasutada oma meeli ega mõistust. Kuid lõpuks jätab see sind ikkagi külmaks, loomulik sarm kõnetab palju sügavamalt.

Loomulik ilu on väga suur väärtus, seda on kerge ära rikkuda ning võimatu tagasi saada! Noorte kõrval võiks seista keegi, kes julgustab ja ütleb – see, mida sa oma veaks pead, võib olla sinu suurim trump. Näiteks hambavahe, isemoodi nina või huuled. Modellimaailmas teeb väga edukat karjääri kaunitar, kelle keha haiguse tõttu katavad pigmendilaigud. Kõik see kokku saadab selge sõnumi – parim, mida ilu nimel teha saad, on olla just see, kes sa oled.

Täpselt sama tendents on näha moefotodel. Kui veel mõne aja eest fotošopiti kõik kortsud plasti moodi siledaks, siis nüüd näeb seda tunduvalt vähem. Just väike ebatäiuslikkus toob välja tõelise sarmi – mõni kortsuke silmanurgas on väga ilus! Loomulik ilu ei lähegi aastatega koledaks, moelavadel on tagasi väga palju 40-50ndates endisi modelle, kes on intelligentselt eakamaks saanud, kuid endiselt väga kaunid.

Täiuslikkus on elutu. Sa ei pea olema sada protsenti perfektne, vastupidi, see on ebahuvitav!

Kes on tänased ilueeskujud?

Gigi Hadid

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Naiselik ja kurvikas Gigi on üks neist, kes sündinud, hõbelusikas suus. Kuid ta on ka üliosav sotsiaalmeedia kasutaja ning eneseupitaja. Lihtsate joontega naabritüdruku näos on siiski piisavalt karakterit, et end maksma panna ja meelde jääda. Gigi on üks tõestustest, et modellid ei pea olema enam nii luidrad ning selleski ametis tulevad kurvid vaid kasuks.

Kendall Jenner

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Kardashiani meediapesakonna võsuke, kelle edu taga rassib A+ klassi promotiim, mis on tüdrukust rekordajaga tähe teinud. Kõmufoon ja miljonid jälgijad – see võlub mõningaid moemajasid. Ülearu loomulikkust selles kaunitaris pole, intriigi aga piisavalt. Ning erinevalt kodusest kaaskonnast on Kendallil ka eeldused modellitööks olemas.

Amber Witcomb

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Kummaliste kaunitaride esirinnas moelavasid mõõtev Amber lummab kõiki. Ta on aristokraatlikult veider, veidi pahura ilmega, kuid unustamatu välimusega. Pikk nina, veidi uitav pilk, veetlevalt mossitav suu – temas on koos justkui poeesia, draama ja intriig. Ilu suhtelisust ei kinnita mitte keegi teine nii veenvalt kui moetaevas edukat tähelendu nautiv Amber.

Alexandra Elizabeth Ljadov

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Kassnaiselikult nõtke ja sünnipäraselt sihvakas eestlanna on oma tahtejõulise pilgu ja huvitava lühema soenguga justkui moodsa ilu sümbol. Graatsiline ja end kehtestav kaunitar hoiab moemaailma meeli elevil juba aastaid, üks kõrgmoeetendus ning nimekas kampaania järgneb teisele. Alexandra libiseb ühest rollist teise osava näitlejana, kuid jääb alati kordumatult omanäoliseks.

Harleth Kuusik

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Kordumatu välimusega plaatinablond Eesti tüdruk lummab oma läbipaistva ja loomuliku sarmiga. Samas on tal südikas, selge silmavaade ja rikkalikult omapära. Nägu, mis eristub ja jääb meelde ning pole kusagilt otsast igavalt ilus. Harlethi nimi on juba praegu väga kuum – igaüks teab, kes on see eriline nägu avamas mõjukaimaid moeetendusi ja parimate ajakirjade veergudel.

Ellen Rosa

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Kiireimat tähelendu tegev uus nägu. Brasiiliast pärit modell lummab avatarliku ilu ja sportlikult kurvika kehaga. Ta on kameeleon, kel on sada nägu, kuid igas kehastumises jääb alles ka see köitvalt kummaline omanäolisus. Aukartustäratav rivi A-listi moeloojaid on valinud erilise Elleni oma loomingut esitlema.

Lia Pavlova

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Unistava muinasjutunäoga venelanna Lia võlub eripäraga ning on praegu üks nõutumaid nägusid. Tundub, et mitte ükski tähtis moeetendus ei saa toimuda temata – Chanel, Dior, Saint Laurent, Givenchy, Cavalli… kõik jooksevad talle tormi! Edu saladus? Sellist doosi ehedat ainulaadsust rikkumata kujul ei kohta kuigi sageli.

Karmen Pedaru

/ Scanpix
/ Scanpix Foto: SCANPIX

Maagiliste silmadega kaunitarid on moemaailma lemmikud sõltumata sellest, millistest ilukaanonitest vaimustub hetketrend. Eestlanna roheliste silmade pilgus on koos sügavad tunded ja provotseeriv sarkasm. Kopeerida teda on võimatu. Nii nime kui ka näoga end maksma pannud iludus on tõusnud moemaailma ikoonide hulka, kes saab ise valida, kelle laval või kampaanias üles astub.

Vaata modelle Kriss Sooniku pesushows - pole sugugi tarvis olla piitspeenike, piisab särast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles