12 «tervislikku» toitumisharjumist, mida ei tasu järgida

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tasakaal tervisliku toitumise ja treeningu vahel ongi võti tervisliku eluviisi jaoks. Asi on selles, et tervisliku toitumise kohta liigub palju müüte ja raske on eristada, milliseid neist on tõesed ja millised mitte. 

Self.com küsis toitumisteadlaste käest, millised 12 «tervislikku» toitumisharjumust võiks kohe ära unustada.

1. Gluteenivaba toitumine, kui sul ei ole selleks tarvidust

See on lihtsalt üks trend ja inimesed arvavad, et gluteenivaba toitumine on tervislik, aga ei pruugi olla. Tegelikult võivad gluteenivabad tooted sisaldada rohkem kaloreid kui tavalised.

2. Mõtlemine, et kõik kalorid on võrdsed

Erinevatest toitudest tulevad kalorid sisaldavad ühe koguse kohta sama palju energiat, aga mõjuvad erinevalt sinu näljatundele, hormoonidele ja seedimisele. Näiteks, kui sa sööd ära banaani, mis sisaldab 100 kalorit, siis see on kindlasti tervislikum, kui süüa ära 100 kalori väärtuses maiustusi, sest need sisaldavad ainult suhkrut.

3. Madala süsivesikute sisaldusega dieet

Süsivesikud on keha jaoks kütus ja süsivesikute vaene dieet tekitab kehas B-vitamiini, kiudainete ja teiste oluliste toitainete puuduse.

4. Veendumus, et kõik smuutid on tervislikud

Smuuti, milles on ainult puuviljad on magustoit. Selleks, et su smuutid oleksid kindlasti tervislikud, valmista neid alati kodus ja asenda mõned puuviljad juurviljadega. Näiteks avokaadod võivad asendada banaani ning peet ja porgand annavad smuutile mõnusa magusa maitse.

5. Veendumus, et puuvilju ei tohi süüa, sest nad sisaldavad palju suhkrut

Kuigi puuviljade sisaldavad fruktoosi, siis seda on raske nii palju süüa, et kaal hakkaks tõusma. Puuviljad sisaldavad kiudaineid, vett, vitamiine, mineraale ja antioksüdante, mis aitavad võidelda haiguste vastu.

6. Vahepalade eiramine

Tervislikud vahepalad annavad sulle energiat ja hoiavad sind selle eest, et su kõht ei läheks järgmiseks suureks toidukorraks nii tühjaks, et sa võid hakata üle sööma.

7. Dieedi pidamine sellepärast, et sulle tundub, et oleks vajalik olla tervislik ja kaotada kaalu

Dieedid tähendavad seda, et sa keelad endale mõningaid oma lemmiktoite ja see tekitab frustratsiooni ning ei toimi. Uuringud on näidanud, et dieedi lõpuks võtavad inimesed kaalus juurde ja tekitavad ebaterveid suhteid toidu osas.

8. Mõtlemine, et pärast teatud kellaaega ei tohi enam süüa

Tegelikult loeb see, mida inimene on terve päeva jooksul söönud. Hilisõhtused maiustamised ja krõpsud ei ole muidugi kasulikud, sest need sisaldavad palju kaloreid ja mitte midagi kasulikku.

9. Taimetoitlaseks hakkamine lihtsalt sellepärast, et kaotada kaalu

Inimesed arvavad, et kui nad hakkavad taimetoitlaseks või veganiks, siis nad hakkavad automaatselt kaalu kaotama. Tegelikult sisaldavad mõned taimetoidud väga palju kaloreid, sest nendesse on lisatud pähkleid ja seemneid.

10. Mõtlemine, et munakollased on halvad

Muna on tervislik koos munakollasega. Kui sa sööd ainult munavalget, siis sa jääd ilma poolest valgust, vitamiinidest ja rauast, mida muna sisaldab.

11. Külmutatud ja konserveeritud juur- ja puuviljade eiramine

Juur- ja puuvilju külmutatakse tavaliselt hetkel, kui nad on kõige küpsemad, mis tähendab, et nad võivad olla tervislikumad, kui hooajavälised puu- ja juurviljad.

12. Mahladieedid ja puhastuskuurid

Igal inimesel on olemas maks ja neerud, mis puhastavad meie keha ebavajalikest mürkidest. Olenevalt sellest, kui pikalt inimesed puhastuskuuri teevad, siis see võib lõpuks mõjuda halvasti normaalsele seedimisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles