Kuidas mõjutavad Facebooki-sõbrad sinu eluiga?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Inimestele meeldib tänapäeval kurta, kuidas moodne sotsiaalmeediamaailm hävitab inimsuhteid ja kõik on hukule määratud, kui me nina nutitelefonist ei tõsta. Teadlased uurisid aga Facebooki-käitumise ja suremuse seoseid ning jõudsid huvitavatele järeldustele.

Washington Post kirjutab Californias läbi viidud uuringust, kus kahe aasta jooksul jälgiti, milline seos on suremuse ja saadavate Facebooki sõbrakutsetega. Selgus, et need inimesed, kellele saabus rohkem kutseid, surid väiksema tõenäosusega kui need, kel oli vähem (uusi) sõpru.

Samas ise sõbrakutsete saatmisel mõju elueale ei märgatud.

Tulemused avaldati ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences ning need viitavad, et inimeste tervisel on keerulised seosed meie sotsiaalvõrgustikega, olgu siis päris- või virtuaalmaailmas. Uuringu üks juhte William Hobbs ütles, et nad on ammu teadnud, et sõprussuhted mõjutavad inimeste tervist ja eluiga. «Aga me ei teadnud, et need seosed kehtivad ka virtuaalmaailmas.»

Teadlased täpsustavad, et tulemused näitavad vaid korrelatsiooni. Mis on selle põhjuseks, on ebaselge. Võib olla, et tervematel inimestel ongi tugevamad sotsiaalsed suhted, mitte vastupidi. Samuti võib olla mängus mingi teadmata faktor, mis mõjutab nii tervist kui sotsiaalseid suhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles