Kuidas ühest kalast terve nädala õhtusöögid välja võluda: lõherisoto

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõherisoto.
Lõherisoto. Foto: Kadri Raig

Kahvliga.ee toidublogi autor Kadri Raig ostis ühel päeval umbes kaks kilo kaaluva lõhe ja otsustas teha sellest iga päev erineva lõheroa. Oma isuäratavaid retsepte jagab ta ka meiega. 

Risoto on oma olemuselt väga lihtne toit, aga kindlasti peab meeles pidama mõnda nippi. Kõigepealt on oluline kasutada õiget riisi (Arborio või Carnaroli), järgmiseks on jällegi äärmiselt oluline kasutada head puljongit, sest just sellest tuleb põhiline maitse ning kolmandaks on see üks väheseid toite, mis pidevat tähelepanu vajab, sest just pidev segamine tekitab mõnusa kreemise tekstuuri. Aga seda pidevat segamist on tarvis ainult umbes 15-18 minutit ja kokkuvõttes on ikkagi tegemist toiduga, mis saab valmis vähem kui poole tunniga. Ootamine ei ole risoto tugevaim külg, pigem oodaku sööjad laua ümber toidu valmimist, sest see on üks asi, mis kindlasti ajaga paremaks ei muutu. Küll aga saab seisma jäänud risotost järgmisel päeval maitsvaid arancini-nimelisi riisipalle valmistada. 

Lõherisoto

kahele

  • 1 keskmine sibul
  • 2 sellerivart
  • 30 g võid
  • 1 spl oliiviõli
  • 3 dl risotoriisi
  • 1 klaas kuiva valget veini või proseccot
  • 400 ml kuuma kalapuljongit
  • Umbes 100 g puljongi keetmisel kontidelt puhastatud kalaliha
  • 50 g parmesani (sobib ka kohalik Forte), peenelt riivitud

Haki sibul ning seller peenelt ning kuumuta poti põhjas koos soola, oliiviõli ning umbes kolmandikuga võist.

Kui sibul klaasjas, siis lisa riis ning kuumuta ka seda mõne minuti jooksul.

Vala juurde vein ning sega hoolega, kuni vedelik riisiteradesse imendunud on.

Seejärel hakka ühe kulbitäie kaupa lisama kuuma puljongit ning sega enne järgmise kulbitäie lisamist kuni vedelik imendub.

Riisi pehmenemiseks kulub umbes 16 minutit, kuid proovi juba varem, kas äkki juba on riis peaaegu pehme. Kui puljong otsa saab, siis lisa vajadusel kuuma vett.

Kui riis on peaaegu pehme, aga siiski veel hamba all selgelt tuntava tekstuuriga, siis tõsta pott tulelt, sega sisse ülejäänud või, parmesan ning kala. Kuna toit peab jääma kergelt voolav, siis sel hetkel on võimalik veel pisut vedelikku lisada, et risotto liiga kuiv ei tuleks.

Seejärel kata pott kaanega ning lase risotol veel umbes 5 minutit puhata.

Naudi kohe, sest seistes muutub risoto liiga kuivaks ning ei ole enam nii nauditav.

Tervet veinipudelit ei ole mõtet ainult risoto jaoks avada (kui on plaanis see ka ära juua, siis on muidugi teine lugu). Kui mõnel koosviibimisel pudelipõhja klaasike alles jääb, siis kalla see karpi ning hoia sügavkülmas kuni risoto menüüsse satub. Ja viletsat veini pole mõtet ka toidu tegemisel kasutada - kui sa seda juua ei taha, siis ei kõlba see ka toidu sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles