Retseptisoovitus: jahuvaba šokolaadikook apelsiniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Hoiatus! Tegemist on ülišokolaadise ja pisut sõltuvust tekitava koogiga. Küpsetamine ja tarbimine omal vastutusel!

Kui sul selle šokolaadikoogi retsept tagataskust võtta on, siis rohkem magustoiduretsepte pole tarviski, kirjutab toidublogija Kadri Raig. Seda muidugi eeldusel, et sulle šokolaad maitseb (tunnen ka selliseid, kellele ei maitse – veider küll!). Minu kindel lemmik on tume šokolaad ja siin retseptis kasutasin 80-protsendilist Uganda šokolaadi, kuigi loomulikult sobivad ka kõik küpsetusšokolaadid, ainult et kakao sisaldus võiks ikkagi vähemalt 70 protsenti olla, vastasel juhul tuleb kook liiga magus.

Siin retseptis on toodud ära paras kogus 20 cm läbimõõduga koogivormi jaoks ehk siis tegemist on väikese koogiga, millest siiski jätkub kenasti 6-8 sööjale, sest kook on üsna rammus.

Sel korral lisasin retsepti apelsini, aga kook toimib igati edukalt ka ilma selleta. 

Foto: Kadri Raig

Jahuvaba šokolaadikook apelsiniga

Kook

  • 100 g võid
  • 110 g tumedat šokolaadi
  • Umbes poole apelsini riivitud koor
  • 5 muna 
  • Näpuotsatäis soola
  • 100 g suhkrut
  • Vormi määrimiseks võid ja kakaopulbrit

Glasuur

  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 60 g toorjuustu
  • 70 grammi värsket apelsinimahla (umbes ühe apelsini mahl)

Kook

Soojenda ahi 150 kraadini.

Määri koogivorm võiga ning puista üle kakaopulbriga.

Sulata šokolaad ja või vesivannil ja tõsta jahtuma. Riivi segu sisse pisut apelsinikoort.

Samal ajal eralda munakollased munavalgetest.

Vahusta munavalged koos sutsu soolaga pehmete tippudeni.

Vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks.

Sega pisut jahtunud šokolaadisegu munakollaste vahuga.

Lisa kõigepealt segule umbes kolmandik munavalgest ning sega korralikult läbi.

Seejärel lisa kahes osas ülejäänud munavalge ning sega ettevaatlikult spaatliga alt üles nii, et segu võimalikult õhuliseks jääks.

Kalla segu koogivormi ning küpseta umbes 30 minutit.

Jahuta kook kas vormis või restil.

Glasuur

Sulata šokolaad ning sega juurde toorjuust.

Lisa apelsinimahl ning sega ühtlaseks.

Kui glasuuri sisse tükid jäävad, siis võta appi mikser ning vahusta segu ühtlaseks. Saad üsna vedela glasuuri, mis jahtudes pisut pakseneb.

Lõppakord

Kalla pisut jahtunud glasuur koogile ning kaunista täpselt sellega, millega soovid.

Kui kasutad suuremat koogivormi ja teed topeltkoguse tainast, siis pikenda küpsetusaega 40 minutini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles