Kuus ohumärki, et teie pealtnäha kaunis suhe on tegelikult ohus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud paarid postitavad oma kohtingutest pilte sotsiaalmeediasse ja pealt võib jääda mulje, et neil on väga harmooniline suhe. Kõik ei ole kuld, mis hiilgab ja vahel ei peegelda väline seda, mis nende kahe vahel tegelikult toimub. Kui suhtesse hiilib ebakindlus ja sa tunned, et oled hakanud oma partnerist kaugenema, on see pahatihti märk, et teievaheline lähedus on ohus.

Emotsionaalne lähedus partnerite vahel on midagi muud kui seksuaalne külgetõmme, erutus, armumine või isegi armastus. Selle tekkimiseks on vaja aega, mugavustunnet, head omavahelist suhtlemist ja siirust. Selleks peavad mõlemad tajuma, et nad on mõistetud ja aktsepteeritud. Kõige olulisem on seejuures on usaldus, sest sunnitud suhtlemise ja tülpinud ilmel kokkusaamistega emotsionaalne lähedus ei püsi.

Psycholgy Today toob välja kuus peamist ohumärki, mida nähes tuleks oma suhte nimel pingutama hakata.

Sa oled muutunud kahtlustavaks

Mõnikord murdub usaldus päevapealt, näiteks jääb kallim petmisega vahele või tabad teda valetamas. Vahel aga hiilib see ligi tasapisi ja sa ei saa isegi aru, miks tunned vajadust tema telefonis nuhkida või kahtlustad, kas ta rääkis tõtt selle kohta, kus pärast tööd käis. Mis iganes kujul usaldamatus välja lööb, selle all kannatab ikka emotsionaalne lähedus ja tekitab stressi. Ühtäkki ei saagi enam nii kindel olla selles, et on üks inimene, kellele saab alati kindel olla. Kui sellega ei tegeleta, läheb usaldamatus aina hullemaks ja te kaugenete teineteisest veelgi rohkem.

Sa pead kogu aeg jälgima, mida ütled

Igal paaril kujuneb välja oma isikliku privaatsuse piir ja see, millest teineteisele räägitakse. Kui see, mida sa teed hommikuti vannitoas, ei ole tõepoolest õhtusöögijutt, siis teadlik ja aktiivne olulise info varjamine oma abikaasa eest on kahtlemata vale. Miks sa seda teed? On sul midagi karta või häbeneda? Võib-olla põed, et ta ei armastaks sind nii väga kui saaks teada, milline sa «päriselt» oled. Arvesta sellega, et kui sa hoiad oma tõelist olemus niimoodi vaka all, ei saa sa kunagi kogeda, mida tähendab päris emotsionaalne lähedus.

Sa tunned tihti, et sind ei mõisteta

Igal paaril tuleb ette perioode, kui üks või teine tunneb, et teda ei kuulata või ei panda piisavalt tähele. Kiirematel eluperioodidel on see mõistetav, kui partnerid pole teineteise igapäevaelu üksikasjadega väga hästi kursis. Küll aga muutub see probleemiks, kui üks partneritest tunneb kogu aeg, et kas räägib või ei räägi, kohale see kallimale ikka ei jõua. Isegi kui pealtnäha on kõik korras, siis võib olla, et sa näed pidevalt, et kallim saab sinu unistustest, hirmudest ja soovidest valesti aru. Võib-olla mõistab ta sind hukka või ei arvesta sinu vajadustega. Igal juhul on see probleem.

Sulle hakkab tunduma, et sa ei «tunne» enam oma partnerit

Paar koosneb kahest inimesest ja see on loomulik, et mõlemad aja jooksul arenevad ja muutuvad. See ongi hea, ja mitte ainult kummalegi individuaalselt, vaid ka suhtele. Ideaalselt kuuluvad suhtes arengu ja isiksuse muutumise juurde mõistmine, kommunikatsioon ja läbipaistvus. Kui üks partneritest muudab järsult oma iseloomu, seltsielu, majanduslikku käitumist või elueesmärke, võib teine kõrvale jääda ning selline olukord lööb suhtesse kiilu. Üks partneritest võib leida, et elab koos võõraga.

Teie kooselul pole värvi

Ka lähedased partnerid võivad aeg-ajalt rutiini kinni jääda. Kui muud kohustused tekitavad palju tressis, siis on see üsna tavaline, et suhtepartnerid räägivad vaid igapäevakohustustest ja sügavamale ei lähegi. Nõnda hiilib ligi tunne, et pikaajalisest partnerist on saanud kõigest toanaaber. Probleemseks muutub see siis, kui suhe mõjub orjastava kohusena ja sa ei saa enam aru, kas teadki oma partnerist muud kui seda, millal ta prügi välja viib.

Vastumeelsus ja vimm

Kõigil tuleb ette tülisid majapidamiskohustuste pärast. Kuhu jätta mustad sokid, kes peseb nõusid… Emotsionaalsele lähedusele muutub aga ohtlikuks see, kui neil ebamugavatel teemadel üldse ei räägitagi ning nägelemise ja lahendusele jõudmise asemel ollakse vait ja hakatakse teineteise peale vimma kandma. Kui tunned, et miski häirib, siis tuleb sellest rääkida, sest vaikimine ja ebamugavate teemade vältimine põhjustab passiivagressiivsust ning frustratsiooni, mis mõjuvad emotsionaalsele lähedusele hävitavalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles