Casablancas – mees, kes armastas naisi kirglikult ja tihti

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

PÖFFi moekino on see aasta eriti laiahaardeline ja pakub vaatamiseks väga põnevaid moefilme. Film «Casablancas: mees, kes armastas naisi» pakub vaatajale võimaluse piiluda moemaailma telgitagustesse ja sellesse, kust kõik alguses sai. John Casablancas oli Elite’i modelliagentuuri asutaja ja tema pärandiks peetakse supermodellide toomist popkultuuri.

Modell Iman  / Angela Weiss/AFP /Scanpix
Modell Iman  / Angela Weiss/AFP /Scanpix Foto: Angela Weiss/AFP

20.sajandi teises pooles, kust lugu alguses saab, otsisid agentuurid pigem klassikaliselt ilusaid modelle. Kusjuures superstaari või kuulsuse staatusesse tõusmiseks oli tarvis igale modellile oma lugu, mis teeks nad meedia silmis põnevaks. Näiteks kunagise supermodelli Imani kohta liikus müüt, et ta avastati (hetk, kui modell jääb agentuuri esindajale silma) Aafrikast põõsast ja tal ei olnud riideid ega jalanõusid. Ka Eesti supermodell Carmen Kass on korduvalt meediale rääkinud, et teda märgati draamateatri kohvikus või garderoobis, kes seda enam täpselt mäletab. Kusjuures hiljem selgus, et Iman on ühe diplomaadi väga haritud tütar, aga müüt oli juba loodud ning see tegi ta meedia silmis põnevaks. 

Elite’i modelliagentuur on üks maailma kõige kuulsamaid ja selle asutaja Casablancas kandis hoolt, et tema modellid saaksid just sellist tähelepanu, mis tõstaks nad superstaari staatusesse. Varem olid modellid olnud lihtsalt ilma nimeta tüdrukud ajakirjades. John Casablancas oli Ameerika modelliskaut ja Elite’i modelliagentuuri asutaja. Tema oli see mees, kes otsis ja leidis tüdrukute hulgast üles just selle, kellest sai järgmine supermodell. Elite’i modellide hulka kuuluvad Naomi Campell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Iman, Heidi Klum ja Gisele Bündchen. Tema pärandiks peetakse seda, et ta andis modellidele nime ja supermodelli kuulsuse popkultuuris.

John Casablancas ja Elite modellid
John Casablancas ja Elite modellid Foto: Vida Press

Mood ja eelkõige modelli staatus ühiskonnas on väga palju muutunud. Mitmed kunagised staarid on öelnud, et supermodelle enam ei ole, ega tule, sest tänapäeva mood on väga hooajaline ja trendikeskne. Tüdrukuid hinnatakse vastavalt sellele, kas nad on piisavalt omanäolised ja kohati veidrad, aga samas vastaksid hooajale ja trendile.

John Casablanca oli edukas heteromees glamuurses moemaailmas. Ta tunnistas, et oli naiste suhtes väga kirglik ning ta armus kiiresti ja liiga tihti. Kireva eraelukõrval suutis Casablanca luua Elite’i modelliagentuuri, mis on siiani üks maailma kõige kuulsamaid.

***

«Casablancas: mees, kes armastas naisi»

Prantsusmaa 2016

Rež: Hubert Woroniecki

Osades: Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista

***

«Casablancas: mees, kes armastas naisi» linastub PÖFFi moekino raames 27.novembril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles