Kogu tõde talvisest kaalutõusust

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

See, et inimesed talvel kaalus juurde võtavad, on ainult osaliselt külma ilma süü. Loomulikult on suvel lihtsam välja jalutama minna, sest sa ei pea selleks viis kihti riideid ja raskeid talvesaapaid jalga tõmbama, aga kahjuks ei saa me talvises kaalutõusus ainult ilma süüdistada. 

Külm ilm ei võrdu kohe suurema ümbermõõduga. Väga palju on meie endi teha ja kontrollida, vahendab Self.com.

Vastupidiselt sellele, mida sa arvad, peaks külm ilm teoreetiliselt kaalukaotust soodustama. Vastavad uuringud väidavad, et külmal ajal kasutab keha palju rohkem energiat, et soojust hoida. Lisaks leiti, et külma tõttu värisemine kiirendab ainevahetust.

Külmade ilmade saabumisel leiavad inimesed üles kõik vabandused, miks ei peaks kodust välja minema. Väga ei taheta enam jalutama või matkama minna, pärast tööd ei viitsita enam jõusaali minna, sest on juba külm ja pime. Nii me põletamegi talvel päeva jooksul palju vähem energiat kui suvel.  

Kui jääme liiga kauaks tuppa, siis hakkab igav. Kui inimesel on igav, siis ta sööb. Talvel on ju mõnus kodus olla ja diivanil televiisorit vaadata, aga see paneb meid järjest rohkem sööma ja nii see kaalutõus tulebki.

Kuna päevad on nüüd lühemad ja päevavalgust on vähem, siis see võib muuta meie unerütmi ja tekitada suurema söögiisu. See on seotud inimese hormoonide ja päevavalgusega, mida pimedam ja külmem, seda rohkem muutub meie unetsükkel ja seeläbi ka isud.

Inimesed on erinevad ja mõne jaoks tähendavad külmad ilmad tujumuutust, mida ei saa ka kõrvale jätta, kui asi puudutab söömist. Inimesed tajuvad talve erinevalt, see tähendab, et mõnel inimesel tekib lausa hooajaline depressioon ja see võib põhjustada ülesöömist.

Siin on neli asja, mida saad teha, et hoiduda talvisest kaalutõusust.

  1. Valmista endale tervislikum lohutustoit. Talve ja pimeduse tõttu tekib isu millegi hea ja lohutava järele, mis on enamasti kaloririkas. Selle asemel tee näiteks hea tervislik supp, mida saad soojendada, kui tunned, et tahaksid midagi head.
  2. Leia lohutust teistes asjades. Selle asemel, et juua kuuma kakaod, soojenda oma riideid radiaatori peal või haara endale soe fliis peale, et saada seda mõnusat sooja tunnet. Tee endale tass teed ja mine teki alla, nii saad sooja ka ilma söömata.
  3. Vaata üle oma unerežiim. Pane paika, millal sa lähed magama ja millal sa tõused ning katsu sellest regulaarselt kinni pidada, siis harjub su keha uue rütmiga ära.
  4. Tee kodus trenni. Kui sa ikka üldse ei taha toast välja minna, siis vaata internetist treeningvideoid ja tee järele. Sul ei ole varustust? Täida veepudelid ja saad neid raskusena kasutada. Lisaks võid näiteks eriti hoolsalt iga päev koristada, see põletab ka kaloreid ja hoiad oma kodu puhtana. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles