Mida saab rõõmuga tööle minnes muuta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peegelneuron on inimeste ja loomade ajus peituv neuron, mis ergastub teatava tegevuse puhul ning samuti siis, kui märkame samasugust tegevust kellegi teise juures. Nimelt tekib tunne nagu oleksime ka ise samaoodi käitunud. Seda on kõige parem näha väikelaste peal, kes iga sinu liigutust ja grimassi kohe imiteerida püüavad. Samuti on haigutamine üks nähtus, mis tihtipeale ka kõigis teistes samasuguse refleksi esile toob. Kuidas aga on peegelneuronid seotud meie igapäevaste suhetega?

Väidetavalt saame tunda peegelneuronite tööd igal hetkel, kui kellegagi suhtleme ning tema näomiimikat pingsalt jälgime. Kui meie jutukaaslasel tõmbuvad silmaümbrused ja suu naerule, hakkavad ka meie huulenurgad iseeneslikult kerkima. Sama on ka kurva ning mossitava näo puhul. Kui keegi kortsutab kulmu ning hoiab oma näolihaseid kramplikult pinges, võime tihtipeale ka iseennast leida põhjendamatult otsaesist ja nina krimpsutamas. Mida empaatilisem sa oled, seda enam peegeldad ja tajud sa alateadlikult ka end ümbritsevate inimeste tujusid ning oled otseselt mõjutatud nende emotsionaalsest seisundist, kirjutab Kathleen Kanervikko Motivaatoris.

Kuna tihtipeale istume me kontoritööd tehes oma kolleegidega pead-jalad koos ühes suhteliselt õhuvaeses ruumis, on suur võimalus oma negatiivse tujuga ka kellegi teise tore päev ära rikkuda. Kas sa pole mitte märganud, et kui tööjuures on kasvõi üks mossitaja, imeb see vaikselt ka sinu rahulolu ja hea tuju pika peale endasse? Samal ajal kui mõni su töökaaslane on palgatõusust või uue projekti alustamisest nii sillas ja õnnelik, tunned ka sina põhjendamatult endas entusiasmi ning produktiivsuse kasvu.

Inimestena oleme me omavahel otseselt seotud ning kõik meie emotsioonid ning mõtted mõjutavad kaudselt ka neid meie ümber, keda me enda meelest oma sisemaailma üldsegi ei luba. Seetõttu ka tööpostil olles pead sa arvestama oma kolleegide heaoluga ning jätma halva tuju ja krimpsus nina pigem koju või autosse. Rõõmsad ja produktiivsed inimesed loovad üheskoos rohkem rõõmu ja edu nii tööl kui ka eraelus. Negatiivsus ning pidev hädaldamine lükkab aga edu eemale ning asendab selle kuhjades ebaõnnestumistega.

Proovi kasvõi üks kuu minna igal hommikul tööle suure naeratuse ja tänutundega ning jälgi, kuidas kolleegid sulle teatud aja vältel täpselt samaga vastama hakkavad. Mõnikord piisab vaid ühest julgest, et muuta terve organisatsiooni sisekliima ebameeldivast meeldivaks. Rõõm on nakkav. Produktiivsus veel nakkavam. Ühtsustunne aga nakatab pika peale kõiki ning justnimelt ühtse ning positiivse meeskonnana on võimalik mägesid liigutada. Selle eest aga ei kanna hoolt ainult juht, vaid iga lüli igas meeskonnas. Seega säästa oma kollektiiv halvast tujust ning vali mõjutus, mis teid edasi viib!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles