Mida teha, kui partneri seksireeglid hakkavad suhet kahjustama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Seksuaalsed piirangud ja truudus kuuluvad hea suhte juurde ja aitavad seda hoida. Tihti võib partnerite vahel olla ka seksireegleid, mida ei öelda otsesõnu välja, aga mis võivad hakata piirama seksuaalset väljendust ja suhtele pühendumist.

Kui üks partneritest on kehtestanud reeglid, kuidas, millal, kus ja mismoodi seks peab olema, siis jääb teisele mulje, et ta üritab sellega kontrollida mitte ainult paari seksuaalelu vaid kogu suhet. Kuigi need reeglid juhivad seksi, ei tule need enamasti soovist kontrollida, vaid pigem hirmust kontrolli kaotada. Seksireeglitel on palju alateadlikke eesmärke - enesehinnangu parandamine, kontrollivajadus, energia säästmine, ebasoovitava intensiivsuse piiramine, alanduse vältimine ja enda heast küljest näitamine, kirjutab Psychology Today.

Selleks, et suhtes oleks rohkem seksuaalset vabadust, tuleb välja uurida, milles on täpsemalt partneri probleem. Seejärel saab praktiliste käikudega leevendada oma partneri salajasi hirme või piiranguid. Selleks, et asjas selgust saada, peab olema väga ettevaatlik, et partnerit mitte riivata ja kaitsereaktsiooni esile kutsuda. 

Täis kõhuga ei seksi. Romantilise kohtingu juurdu kuulub tihtipeale suur (ja kallis) õhtusöök. Ometi söövad väga paljud inimesed õhtul kõhu täis ja jõuavad hiljem ka seksida. Söögijärgset seksikeeldu kehtestavad sageli erektsioonihäirega mehed, sest sisimas kardavad nad spontaansust - kui õhtul käia väljas söömas ja linna peal, ei jää piisavalt aega, et õigel hetkel Viagrat võtta. 

Mida küsida?

  • Näiteks: «Ma ei tea, kas sa oled märganud, aga sageli, kui me käime väljas, siis ei tule pärast seda seksist midagi välja. Kui jah, siis mis sa arvad, miks me seksimiseni ei jõua?»

Praktilised nõuanded: 

  1. Kui mees muretseb oma esitluse pärast, võta tablett välja kaasa ja paku talle seda flirtivalt magustoidu kõrvale, et ta koju jõudes oleks valmis õhtule punkti panema. 
  2. Tee ettepanek seksida enne välja minekut, sest siis on teil mõlemal palju energiat.
  3. Tee kallimale silma ja paku välja, et te võiks eelrooga kahe peale jagada, siis saaksite hiljem linade vahel hullata. (Seda ei maksa teha siis, kui oled oma kallimat kehakaalu pärast kritiseerinud.)

Laste ärkveloleku ajal ei seksi. Muidugi ei taha keegi, et lapsed kõige piinlikumal hetkel uksest sisse astuksid. Oma vanemate intiimse hetke nägemine võib lapse segadusse ajada, teda hirmutada või jätta isegi kestvad hingehaavad. Kui aga lapsed on juba veidi suuremad ja on õhtul kaua üleval või käib neil sõpru külas, ei leidugi enam seksiks sobivat aega. Seega ei ole nende ärkvelolek mõistlik põhjendus, miks te ei võiks vahepeal privaatsust nautida. Mõnikord võib selline seksireegel olla ka laiapõhjalisem - näiteks keelab üks partneritest laste juuresolekul ära igasuguse seksuaalse kontakti ja flirdi. 

Mida küsida?

  • Näiteks: «Mis sa arvad et siis juhtub, kui lapsed saavad aru, et meie suhtes on privaatne aspekt?»
  • Küsi: «Millise puudutamise või läheduse väljendamisega oled sa laste juuresolekul nõus?» 

Praktilised nõuanded: 

  1. Pane magamistoa uksele lukk. 
  2. Õpeta lastele, et suletud uksele tuleb koputada. Kolmeaastane laps hakkab mõistma, mida privaatsus tähendab ja nii 5-6-aastane laps õpib end tagasi hoidma, et mitte uksest sisse tormata.
  3. Pane paika varajane, range ja kindel magamaminekurituaal. 
  4. Räägi partneriga selgelt läbi, millised puudutused ja kommentaarid on tema meelest sobilikud ka laste silmadele/kõrvadele ja ära kompa piire hetke ajel.

Seksi ajal olgu tuli kustu. Enamasti kehtestab mees või naine sellise reegli siis, kui ta põeb oma keha välimuse pärast. Kehakuvandi probleemid on väga levinud ja üks peamisi tujurikkujaid magamistoas. Sel reeglil võib olla erinevaid variatsioone: toas alasti ringi käimine on keelatud, magada tuleb katvates ööriietes, alasti ei tohi üldse olla. Selle taga võib olla ka õpetus lapsepõlvest, mille järgi peetakse alasti keha lubamatuks, räpaseks või halvaks. Mõnikord pannakse neid piire ka seetõttu, et kui kui näiteks mees näeb naist alasti ja erutub, siis peab sellele järgnema seks. 

Mida küsida?

  • Näiteks: «Ma olen märganud, et sa katad end kinni, kui ma kogemata taban sind riietumas või pesemas. Kas sa võiksid mulle öelda, mida sa sel hetkel mõtled või tunned?»
  • Või: «Mulle nii meeldib sind alasti näha, aga sa tahad tuled kustu panna. Miks sa ei taha end alasti näidata?»

Praktilised nõuanded: 

  1. Alusta küünlavalgusest. 
  2. Seksige hommikul ja kui partner on väga erutunud, hakka teda linade all meelitama.
  3. Ütle talle intiimsel hetkel, kui ilusaks ja seksikaks tema keha pead.

Teatud seksuaalsed poosid või tegevused on keelatud. Tihtipeale tuleb välja, et mõne tegevuse või poosi tõrjumine tuleneb varasemast halvast kogemusest või halvast tehnikast. Enamasti ei ole see ka reegel, mida partner otsesõnu välja ütleks - näiteks hakkab üks tegema oraalseksi ja teine lükkab ta eemale või juhib mujale. Mõnikord võib mõne poosi vältimise põhjuseks olla valu või ebameeldiv tunne, kuid partnerid ei oska sellest omavahel rääkida. 

Mida küsida?

  • Esiteks küsi otse: «Kas sa tahad, et ma teen sulle oraalseksi?»
  • Või: «Kas sul on selle poosi/ tegevusega olnud mingeid halbu kogemusi?»
  • «Kas sul on selles asendis/ selle tegevuse ajal ebamugav või isegi valus?»

Praktilised nõuanded: 

  1. Lõpueesmärgi nimel võivad edusammud olla väga väikesed. Ole kannatlik.
  2. Anna endast nii palju kui saad. Näiteks, kui partner palub enne seksi end pesta, siis tee seda!
  3. Ära eelda, et partner jääb kohe alguses kõigega nõusse. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles