Kui palju muna on ohutu süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Hommikuti on isegi palju tegemist ja söögi üle ei tahaks pikalt pead murda. Muna on paljude lemmik, sest sellest on väga lihtne kiiresti süüa teha. Kui palju muna tohiks aga süüa ja millal tekib oht liialdada?

Munad on juba aastaid olnud paljude lemmikhommikusöögiks, sest need sisaldavad palju organismile vajalikke toitaineid. Näiteks on ühes munas umbes 6 g kvaliteetseid valke, mida kehal on kerge omastada. Munakollases on ka hea annus D-vitamiini, mida on vaja luude ja hammaste tervise hoidmiseks. Muna söömine hommikusöögiks tuleb kasuks ka kaalulangetamisele, edastab Cure Joy.

Kuigi munas on palju kolesterooli, on uuemad uuringud näidanud, et see pole südamele nii ohtlik kui varem arvati. Nii on selgunud, et inimestel, kes söövad umbes kuus muna nädalas, ei suurene märgatavalt insuldi või südamehaiguste risk võrreldes nendega, kes söövad ühe muna nädalas. 

Kui palju keegi täpselt tohiks muna süüa, sõltub oluliselt elustiilist. Näiteks kulturistid võivad vabalt süüa päevas kuus munavalget ja kaks munarebu, sest nad teevad kõvasti trenni ja nende eesmärgiks on lihaseid kasvatada. Istuva eluviigiga inimesed ei saa aga endale nii suurt kolesteroolihulka siiski lubada ja peaksid piirduma päevas ühe munaga. 

Muna söömine ei ole kasulik diabeetikutele, kel on suurem risk südamehaigusteks ning kes peavad teistest suurema tähelepanuga jälgima oma kolesteroolitaset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles