Kuidas mõjub seks immuunsüsteemile?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piotr Stryjewski / PantherMedia / Scanpix

Seks ei ravi kahjuks köha või nohu, aga üllatuslikult selgus, et seks võib aidata ennetada klassikalist külmetushaigust. 

2004. aastal avaldas «Psychology Reports» Wilkes-Barre ülikooli teadlaste uuringu, mis selgitas välja, et tudengitel, kes harrastasid regulaarselt seksi, oli tugevam immuunsüsteem kui teistel. Nimelt uurisid teadlased 112 tudengi seksuaalseid harjumusi ja kogusid nende sülge, et testida selles olevaid antikehi nimega immunoglobuliin A, mis aitab võidelda külmetushaiguste vastu. Tudengitel, kes seksisid üks kuni kaks korda nädalas, oli 30 protsenti rohkem immunoglobuliin A-d, kui neil, kes ei seksinud üldse või ainult ühe korra nädalas.

2008. aastal selgus «Psychosomatic Medicine» ajakirjas avaldatud uuringus, et seks mõjub hästi stressileevendajana. Stressi mõjul suureneb kortisooli tase kehas, mis kahjustab omakorda immuunsüsteemi. Kuna seks leevendab stressi ja kortisooli tase väheneb, siis see tähendab, et inimene ei jää nii kergesti külmetushaigustesse.

Samas ei ole soovitav astuda vahekorda kellegagi, kellel on juba köha, nohu või mõni muu külmetushaigus, sest seks ei ravi seda. Olles vahekorras kellegagi, kellel on juba külmetushaigus, siis on oht, et viirus levib kehalise kontakti ja õhu kaudu ka tervele inimesele, vahendab Attn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles