Naiste ja nende kasside vahel on eriline side

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijate sõnul võib naiste ja nende kasside vahel tekkida tõeline side.
Uurijate sõnul võib naiste ja nende kasside vahel tekkida tõeline side. Foto: SCANPIX

Kiisud armastavad meid vastu! Värske uuring kummutab stereotüübi kassidest kui külmadest ja omaette hoidvatest loomadest, kes ootavad omanikelt vaid toitmist. Lsaks võimendab uuring ideed, et naiste ja kasside vahel eksisteerib eriline side.

Uuringus jälgiti pika perioodi jooksul 41 kassi ja nende omanikest pere läbisaamist, vahendas Time.com. Teadlased märkisid üles nii kasside kui inimeste käitumise ning hindasid ka lemmikloomade iseloomu ja mõju omanike üle.

Uurijad ei näinud lihtsalt kaslaste jahedat ja toitu nuruvat käitumist, vaid tõelist sidet omanikega. Jälgiti, kuidas kassid ja inimesed vastastikku suhtlesid, andes üksteisele märku, millal sooviti hellitada või hellitatud saada.

Nagu meie inimestest sõbrad, peavad ka kassid järge. Loomad tulid omaniku vajadustele vastu pigem siis, kui viimane oli varasemalt lemmiku soovid täitnud. Kassid näivad ka mäletavat lahkust ja osutavad vastuteeneid.

Kui omanik nõustus kaslasega tegelema, kui loom seda soovis, siis täitis lemmik sageli hiljem omaniku soovid. Kassil võib olla seesuguses «kauplemises» eelis, kuna omanik on tavaliselt eelnevalt motiveeritud loomaga sidet looma.

Kahtlemata said mehed kassidega läbi, kuid uurijad nägid naiste ja loomade vahel midagi rohkemat – nimelt lähenesid kassid pigem naisomanikule ning hüppasid neile kontakti loomiseks näiteks sülle. Uuringu autor Manuela Wedl Vienna ülikoolist ütles, et naiste suhe kassidega oli ka «intensiivsem».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles