Milliseid muutusi võid oodata, kui lõpetad pillide võtmise?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monkeybusiness Images/ Panther Media/ Scanpix

Rasestumisvastased tabletid mõjutavad nii tervist kui enesetunnet ja vahel ei saagi nende võimust aru enne, kui võtmine lõpetada. Kui oled otsustanud rasedaks jääda või tahad pillid asendada mõne muu rasestumisvastase vahendiga, võid märgata mõnd muutust.

Menstruatsioon muutub endiseks. Esmalt märkad, et menstruatsiooni pikkus, regulaarsus ja vererohkus lähevad jälle selliseks, nagu need olid enne pillide võtmist, selgitab günekoloog Danielle Roncari portaalis Greatist. Väga võimalik, et veristus suureneb ja päevad kestavad kauem.

Näonahk võib hukka minna. Antibeebipillide üks toredamaid kõrvalmõjusid on kaunis ja vistrikuvaba nahk, mis pärast pillide lõpetamist võib käest ära minna. Kui pillid aitasid sul varem aknet kontrolli all hoida, siis ole valmis, et nüüd tuleb see tagasi.

Kehakaal peaks jääma samaks. Kuigi igaühel on rasestumisvastaste tablettidega omad kogemused, siis ei tohiks su kaal pillide ärajätmisel tõusta. Eriti kui kaal ei kõikunud ka pillide võtmisega alustades. Väike kaalulangus võib vee arvelt olla vaid neil, kelle keha hoidis tablettide võtmise ajal pisut vett kinni. 

Premenstruaalse sündroomi (PMSi) sümptomid võivad võimenduda. Kui pillide võtmise ajal tundsid vähem kõhuvalu, siis muutub see nüüd jälle tajutavamaks. Seda pole aga vaja väga karta. Ebameeldivate sümptomite tundmine sõltub ka sellest, kui kaua tablette võtsid, sest vanemas eas võib PMS nagunii leebemaks muutuda. 

Libiido võib tõusta. Paljud naised kogevad rasestumisvastaste tablettide võtmise ajal sugutungi langust, mis küll oluliselt elu ei muuda, ent tagasi pöördumine võib meeldivalt üllatada. 

Kõikide muutuste kõrval nõuab mõistagi erilist tähelepanu fakt, et nüüd ei kaitse sind miski raseduse eest. Kui sa ei soovi lapseootele jääda, kasuta vahekorra ajal kindlasti kondoomi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles