Tähelepanu, kassiomanikud! Su karvane sõber võib olla PMSis süüdi

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ivan Mateev / PantherMedia / Scanpix

Kui meid tabab premenstruaalne sündroom, on esimene reaktsioon diivanile kerra tõmmata ning kassi mõnusat karva enda lohutamiseks silitada. Hiljutine uuring aga on leidnud huvitava seose kodustatud kaslaste ning PMSi vahel.

Uuringute kohaselt mõjutab PMS igakuiselt umbes pooli naisi, sümptomite hulka kuuluvad kõhuvalud, iiveldus, peavalud, tõsisematel juhtudel ka depressioon ja ärevus.

Hiljutine uuring pakub aga välja, et PMSi võib põhjustada kasside kaudu leviv parasiit nimega Toxoplasma gondii – seda leidub kasside väljaheidetes, aga ka saastunud lihas ning põhjustab inimestel haigust nimega toksoplasmoos. Sellel haigusel pole üldiselt sümptomeid, kuid on teada, et see on ohtlik rasedatele naistele, kes on nõnda suuremas raseduse katkemise ohus ning võivad haiguse oma lapsele edasi anda.

Ajakirjas Journal of Critical Medicine Research avaldatud uuringus leiti, et parasiit, mis leiab endale «sooja koha» ajus, võib tegelikult mõjutada inimkäitumist päris olulisel määral, potentsiaalselt olla lausa nii tõsiste haiguste nagu skisofreenia põhjustaja. Seda seetõttu, et haigus mõjutab neurotransmitterite dopamiini ja serotoniini tööd, mis omakorda mõjutab meie tuju ja käitumist.

Juareze ülikooli teadlased leidsid oma uurimistöö käigus, et naised, kellel oli T. gondii viirus, kannatasid ka rängemalt PMSi käes. Edasine uurimistöö on vajalik, kuid vahepeal meenutavad teadlased, et ülioluline on kaitsta end viiruse eest jätkuvalt just rasedatel naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles