Juba noored tüdrukud arvad, et poisid on neist erakordsemad

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

Teadlased leidsid, et paljud lapsed omistavad juba noores eas geniaalsuse pigem mehe omaduseks. 

Ainult kuuaastased tüdrukud leidsid, et erakordne talent on pigem meeste iseloomu juurde kuuluv omadus. New Yorki ülikoolis tehtud soostereotüüpide uuringus selgus, et samas vanuses tüdrukud jätavad kõrvale ka tegevusi või mänge, mis on mõeldud tarkadele. Noored tüdrukud usuvad, et poisid saavad nendes ilmselt paremaid tulemusi, vahendab The Telegraph.

Sellised stereotüübid mõjutavad ilmselt naiste ambitsiooni teha tulevikus mainekat karjääri. «Mitte ainult ei näe me, kuidas noores eas tüdrukud võtavad juba omaks ühiskonna määratluse geniaalsusest, siis need samad tüdrukud valivad ka tegevusi vastavalt stereotüüpidele. See on väga kurb,» selgitas üks uuringu kaasautoritest Andrei Cimpian.

Varasemalt on Cimpian leidnud, et naised pigem ei vali sellist eriala, mida peetakse geeniuste jaoks, nagu matemaatika, füüsika või filosoofia. McKinsey Global instituut on arvamusel, et kui naiste ja meeste palgalõhe väheneks, siis ilmselt võidaks ka majandus sellest. Teadlased ütlesid, et sellel teemal on vaja veel uuringuid teha, aga praegu saab järeldada seda, et soostereotüübid saavad alguse juba väga varajasest east ning läbi selle on lapse valikud karjääri osas palju väiksemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles