Kas saunas käimine aitab kaasa kaalukaotusele?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marin Conic / Panthermedia / Scanpix

Mida külmem on väljas, seda rohkem tahaks sooja saada ja eriti mõnus on just talvisel ajal sauna käia. Uurime, kas saunas käimine aitab kaasa, kui eesmärgiks on kaalust alla võtta. 

Lisaks sellele, et saunad on sajandeid erinevates kultuurides sotsiaalselt olulist rolli mänginud, siis muuhulgas on ka tõestatud saunade tervendav mõju, vahendab Hello Healthy. Mõnusas kuumas saunas on hea lõõgastuda või pärast rasket trenni taastuda, aga kas saunas käimine aitab kaasa ka kaalukaotusele?

Kuidas see toimib?

Saunas käimine leevendab stressi, aitab väljutada kehast mürke, tugevdab immuunsüsteemi ning südame-veresoonkonna talitust. Lisaks neile heade omadustele aitab saunas käimine mõnel inimesel põletada kaloreid ja kiirendada ainevahetust. «Soome teadlased leiavad, et saunas käimine mõjub nagu mõõdukas füüsiline tegevus, sest seal on väga kõrge temperatuur, mis paneb südame kiiremini käima nagu kerge sörkjooksu ajal,» on kirjas Harvardi meditsiiniblogis.

Kas see tähendab, et võime trenniriided nurka visata ja lihtsalt sauna minna, et kaalust alla võtta?

Mitte päris. Ainevahetus kiireneb, sest keha töötab selle nimel, et ennast jahutada. Kaalukaotus higistamise näol tuleb puhtalt vee arvelt, mistõttu võtame juurde kohe, kui keha saab korralikult vett. 2014. aastal tehtud uuring soovitab sauna kõrge kehamassiindeksiga inimestele, kes alles alustavad oma teed tervislikuma elu suunas. Normaalses kaalus inimesed võiksid saunas käia lihtsalt lõõgastumas, aga suuremas plaanis ei aita see kaalukaotusele kaasa.

Kokkuvõttes võib saunast olla abi, kui sa alustad oma teekonda kergema kehamassiindeksi suunas, aga see efekt väheneb, mida lähemale sa normaalsele kaalule jõuad. Lisaks saunale tuleks toituda tervislikult ja teha nii vastupidavus- kui lihastreeninguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles