Küünte närimine – kuidas seda lõpetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Küünte närimine on üks kõige sagedasemaid küüntega seotud harjumusi lakkimise kõrval. Kui lakkides tõuseb enesetunne, siis närimisega kaasneb pikaajaline probleem. Mida see endaga kaasa võib tuua ning kuidas see maha jätta, nõu annavad TrendNails spetsialistid.

Küüsi on närinud peaaegu igaüks. Tavaliselt näritakse küüsi kas närvipinge tõustes või igavledes. Kas tuleb tuttav ette küünte närimine mõnd põnevat filmi vaadates, enne ülemusega kohtumist või lihtsalt igavusest aknast välja vaadates?

Lapsena saame selle halva harjumuse tavaliselt kaasa lasteaiast. Uuringute kohaselt närivad küüsi üle poolte ehk 60 protsenti väikestest lastest, kuid tervelt 45 protsendil on see harjumus küljes ka veel noorukina. Täiskasvanuikka jõudes suudab suurem osa inimesi küünte närimise harjumuse maha jätta. Need, kes harjumusest selleks ajaks lahti ei ole saanud, võivad leida ennast raske ja püsiva probleemi eest. Nii süvenenud probleemi puhul inimene tavaliselt isegi enam ei märka, kui ta on küüsi närima hakanud. Tegevus saab sedavõrd tavaliseks osaks elust, et seda ei panda enam tähele.

Stressist või igavusest alanud isegi kerge küünte närimine võib kahjuks kiiresti areneda vaimseks häireks või isegi ärevushooks. Sellise probleemi ära tundmine on õnneks siiski lihtne.

Mis kutsub esile küünte närimise?

*Ajus valitsev tühjus – see on üks põhjustest, millele otsitakse asendustegevust. Nii võib alguse saada küünte närimine, et vähemalt mõnigi kehaliige ennast liigutaks ja keha täielikult paigal ei oleks.

*Üksindus – see võib emotsionaalse poole pealt olla küünte närimise esilekutsujaks, samuti rõhumistunne.

*Pärilikkus – teadlaste uuringute kohaselt võib küünte näkitsemise kombe endale saada ka geenide kaudu.

Mis iganes põhjust sul küünte närimiseks on, tea, et see pole sulle hea. Regulaarne küünte kallal järamine põhjustab tõsiseid küünekahjustusi:

*lõikumise tunne – küünt ümbritseva naha näksimine tekitab lõikumise tunde hormoonides ning tekitab sellesarnase tunde ka inimeses endas.

*veritsemised ja põletik – lisaks sellele, et küünte närimine on halb harjumus, võib see viia ka veritsemiseni ning raskematel juhtudel võib katkine koht endaga kaasa tuua põletiku.

*punetavad ja valusad küüned – igapäevane närimine võib muuta sinu küüned punetavateks ja valusateks.

*haigestumised – igapäevaselt puutume kokku sadade erinevate asjadega, millel on peal tuhandeid baktereid, seega on baktereid ka meie sõrmedel ja küüntel. Koolis või tööl igavushetkel küüsi närides tekitad otsese silla sinu suu ja bakterite vahele. See võib välja viia nii erinevate haiguste tekkimiseni, kui ka põhjustada immuunsüsteemi nõrgenemist.

*kahjustuvad ka hambad – pikaajaliselt hävitab küünte järamine samuti sinu hambaid, sest nende ääred kuluvad, nõrgenevad ja võivad põhjustada hammastes erilist tundlikkust, mis isegi külma õhu vastu ei suuda astuda.

*enesehaletsus – mahanäritud küüned võivad tekitada ka piinlikkust ning viia edasi stressi ja enesehaletsuseni.

Parim lahendus halva harjumuse mahajätmiseks on küünte lakkimine, sest aju ei taha ära rikkuda ilu ja vaeva, mis on kulunud nende kaunistamiseks. Eks see oleks tõsise probleemi jaoks hea lahendus, sest küünelaki alt ei ole koledat küünt eriti näha. Samuti on leiutatud erinevaid halva maitsega pealislakke, mis suhu pannes tekitavad jubeda maitse, halva tunde ja loovad ajus seose, et küünte närimine on halb ja jäle tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles