Treener ja toitumisnõustaja: ei vahepaladele! (1)

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rex Features / Vida Press

Sõna «vahepala» on käinud tervisliku toitumisega kaasas juba aastakümneid. Kes meist ei oleks kuulnud soovitust süüa päevas kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala? Tunnistan, sõin ka ise aastaid selle rütmi järgi. Kõik minu tolleaegsed eeskujud ju niimoodi sõid. Vaatamata sellele, et see ei sobinud minu (ja ilmselt ka nende eeskujude) elurütmiga. Sellest kirjutab portaali Fitlap looja, treener ja toitumisnõustaja Heikki Mägi.

Minu tolleaegne toitumine nägi kellaajaliselt välja selline:

  • 7.30 hommikusöök
  • 11.00 vahepala nr 1
  • 13.30 lõunasöök
  • 18.00 vahepala nr 2
  • 22.00 õhtusöök

Ja ütlemata ebamugavad olid ajaliselt need vahepalad. Ma kahtlustan, et sama ebamugav on see ka sinu jaoks. Inimloomuses juba on kord saada lahti ebamugavatest asjadest.

Ebamugav jälgida

Lõunale ette nähtud kellaaeg oli üldjuhul vahemikus 12.00-13.00. Samas olin kell 11 juba söönud vahepala (kusjuures nö käigu pealt ja püstijalu) ja kell 12 lõunale minna tundus kuidagi vara.

Aga sellel ajal olid kõik korüfeed kindlad, et minimaalselt viis korda päevas söömine on vajalik. Tol ajal oldi veendunud, et see kiirendab ainevahetust. Ja minul olid eesmärgid seatud ja hoidsin sellest süsteemist pimesilmi ja kramplikult kinni.

Tihti söömine ei kiirenda ainevahetust

Tänapäeva uuringud on juba ammu ümber lükanud väite, nagu oleks viis toidukorda ainevahetuse kiirendamise mõttes efektiivsemad, kui neli toidukorda. Tegelikult loeb kaalu langetamise seisukohast päevane toidu kogus kokku. Kui sinu kaloraaž on paigas, ei ole vahet, kas sööd neli või viis korda.

Oleme sellest ka eelnevalt kirjutanud. Saad seda lugeda siit.

Aga mis kehvasti, see uuesti. Tähelepanu, siit tuleb sinu uus söömise graafik.

Uus toitumisrütm

  • 7.30 hommikusöök
  • 12.00 lõunasöök
  • 18.00 õhtusöök
  • 22.00 hiline õhtusöök

Selline plaan on loogiline ja üldjuhul kenasti töötavale inimesele sobiv. Oleme ka Fitlapis viinud sisse «4 toidukorda päevas» süsteemi. See muidugi ei tähenda seda, et sa enam kiirelt kaasa haaratavaid toite ei saaks süüa. Vastupidi. Palju toite näevad välja kui vahepalad, ent kogus on suurem ja põhitoidukorra mõõtu välja andev.

Ja loomulikult, kui oled siiski nende vahepaladega harjunud, saad meie ühest põhitoidukorrast poolitades teha endale kaks vahepala.

Lõpetuseks ettepanek: hakkame neid kohustuslikke vahepalasid boikoteerima ja sööme edaspidi neli toidukorda päevas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles