Lennusaatja päästis inimkaubanduse ohvri tualetti jäetud kirjakesega

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piotr Marcinski / PantherMedia / Scanpix

«Ma sain kohe aru, et midagi on viltu,» meenutab lennusaatja Shelia Fredrick, kuidas ta märkas lennul Seattle’ist San Franciscosse kohal number kümme istumas noort rasvaste juustega blondi neiut. «Ta nägi välja, nagu ta oleks põrgust läbi tulnud.»

49-aastane Frederick meenutab väljaandele NBC kuus aastat tagasi aset leidnud intsidenti. Neiu oli ehk 14–15-aastane, kuid reisis koos hästi riietatud vanema härrasmehega. Kuna need kaks nägid kontrastselt erinevad välja, hakkasid Shelia peas tööle häirekellad.

Ta püüdis paariga suhelda, kuid mees võttis neiu eest sõna ning muutus väga kaitsvaks. Seejärel otsustas Shelia ühte tualetti jätta kirjakese. Tüdruk kirjutas vastu: «Ma vajan abi.»

Fredrick andis olukorrast teada piloodile, kes organiseeris väravasse vastu politseipatrulli. Neiu ja Shelia on aastate jooksul kontakti hoidnud ning orjastaatusest päästetud neiu õpib hetkel edukalt ülikoolis. Kui Shelia poleks kahtlast olukorda märganud, oleks tütarlapse elu lõppenud porno- või prostitutsiooniäris ning seda väga kurvalt.

USAs tegeleb lennusaatjate koolitamisega organisatsioon Flight Ambassadors. Inimkaubandus on moodsa aja üks traagilisemaid probleeme, ainuüksi USAs arreteeriti eelmisel aastal 2000 inimkaubitsejat ja päästeti 400 ohvrit. Lennusaatjaid õpetatakse märkama, kui reisijate hulgas on ilmsete vägivallatunnustega, kahtlaselt käituvaid või uimastatud inimesi.

Ka Eestis toimub hetkel inimkaubanduse kohta teadlikkuse tõstmise kampaania, mis kannab nime «1ELU». Rohkem informatsiooni selle kohta, kuidas käituda või kust saada abi, leiab nende Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles