Õnnelike paaride kolm salarelva, kuidas tülidest taastuda

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Suhteekspert John Gottman on oma karjääri pühendanud sellele, et mõista, millised paarid jäävad kokku ning miks see nii on. Ta on leidnud, et peamine erinevus paaride vahel, kes lähevad lahku ja kes jäävad kokku, on ühene: kõik taandub sellele, kuidas nad oma suhet pärast tülisid parandavad.

Ning edukas parandamine põhineb emotsionaalsel kliimal. Teiste sõnadega: katse suhet parandada ei tööta, kui te ei ole omavahel head sõbrad.

Mõned näited lausetest, mis on tülides edasiviivad ning mida tasub kasutada.

  • «Mulle tundub, et me kumbki ei kuula üksteist hetkel. Ehk alustaksime uuesti?»
  • «Mul on vaja pausi. Kas me võiksime sellest uuesti 20 minuti pärast rääkida?»
  • «Palun vabandust, ma tõesti soovin, et poleks seda öelnud.»

Verily tuletab ka meelde, et parandamise alustala on tõepoolest sõprus ning sellesse tasub panustada. Siin on kolm õnnelike paaride salarelva, mille abil saab rajada tugeva suhte, mis ka tülidest taastumise lihtsamaks teeb.

Esimene printsiip. Õpi tundma oma partneri maailma, mis talle meeldib ja mis mitte, mis on tema unelmad ja mis tema hirmud. Küsi talt küsimusi, jäta vastused meelde ja küsi veelgi rohkem küsimusi.

Teine printsiip. Anna toitu lähedusele ja imetlusele. Anna oma partnerile pidevalt teada, kui väga sa teda armastad ja temast hoolid. Anna talle teada, et sa oled tema üle uhke, tee talle komplimente ja täna teda asjade eest, mis ta sinu heaks teeb.

Kolmas printsiip. Pöörduge teineteise poole, mitte teineteisest eemale. See tähendab, et sa pead vastama oma partneri püüetele luua emotsionaalset sidet. Hoidke käest kinni. Vasta ta küsimustele. Küsi tema arvamust. Naera tema naljade üle. Vaata talle silma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles