Karjääriabi: viis küsimust, mille abil oma kutsumus üles leida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tore on teha seda, mis päriselt meeldib.
Tore on teha seda, mis päriselt meeldib. Foto: Diego Cervo/ Panther Media/ Scanpix

Uute inimestega tutvudes küsitakse üksteiselt ühe esimese küsimusena: «Mis tööd sa teed?» Kui see ei oleks nii tavaline, võiks sellist pärimist pidada veidraks või isegi ebaviisakaks. Paraku on meie ühiskonnas karjäär väga oluline, nii et pole ka ime, kui paljud usuvad, et töö näitab inimese olemust.

Mida tähendab see siis neile, kellele oma töö isegi ei meeldi? Rääkimata sellest, et töö võiks näidata, kes nad on. Kui tunned, et see käib sinu pihta, siis sa pole sugugi ainus. 2013. aastal tehti Ameerikas uuring, mis näitas, et vaid 13 protsenti inimestest tunnevad, et on oma tööle tõeliselt pühendunud.

Hea uudis on see, et tegelikult ei ole sa sinu töö. Sa oled midagi palju enamat kui tühipaljas ametinimetus, isegi kui sulle su töö väga meeldib. 

Paljud inimesed unistavad siiski, et saaks tegeleda igapäevaselt oma tõelise kutsumusega, millel oleks kindel eesmärk. Tööl lähevad nad lihtsalt vooluga kaasa ja kui pealtnäha tunduvadki rõõmsad, siis sisimas on õnnetud, et nende elust puudub kirg. Neil on igav ja neile tundub, et nad petavad iseennast, mis omakorda rikub enesehinnangut. Nad teavad, et kui leiaks üles selle päris õige, endale südamelähedase teema, siis nad võiks töötada palju energilisemalt kui kunagi varem. Kui vaid teaks, mis see töö oleks või kust alustada…

Kahjuks ei anta eluga juhendit kaasa ja oma kutsumus tuleb ise üles leida. Greatist annab selleks tõuke ja pakub välja viis mõtlemapanevat küsimust, mis aitavad eneseanalüüsile kaasa. Ole enda vastu aus ja mõtle veidi järele.

Millega ma tegelen siis, kui hakkan tööl logelema?

Lemmik ajaviide võib olla vihjeks, millise teemaga tahaksid esialgu hobikorras ning hiljem juba täiskohaga tööna edasi tegeleda. Mida loed, mida vaatad, mille kallal stressi maandamiseks nokitsed?

Mis mind lapsena rõõmsaks tegi?

Sinu kirg võib ajaga kasvada ja areneda, kuid tegelikult ei kao see kuhugi. Mis tegi sind õnnelikuks siis, kui olid alles väga väike? Oli see pillimäng, kirjutamine ja lugude väljamõtlemine, loomadega tegelemine, sportmängu juhtimine, millegi ehitamine?

Milliseid blogisid ja raamatuid meeldib mulle lugeda?

Mõtle järele, millised viis lehekülge on esimesed, mis sa arvutit lahti tehes üle vaatad? Võib-olla oled huvitatud mingist kindlast teemast, millest võiksid ka ise blogima hakata. Millegagi hobikorras tegelemine on väga hea moodus, kuidas oma ellu elevust tuua.

Millised jututeemad ei muutu minu jaoks kunagi igavaks?

Mis on see teema, millest võiksid rääkida kogu päeva? Võib-olla on sinu jaoks põnev mingi asi, mis teistele tundub maruigav. Siiski oleks tore, kui on inimesi, kellega oled saanud oma lemmikteemadest rääkida nii, et teil mõlemal lähevad silmad põlema.

Kes on mu vingeimad sõbrad?

Need on inimesed, kes saavad sinust aru. Nad võivad olla kolleegid, aga ei pruugi. Nad võivad olla hoopis kooliaegsed sõbrad või ka õed-vennad. Nende inimestega koos olles hakkad tõeliselt särama ja avaldub sinu potentsiaal. Kui sa ei ole selliseid sõpru leidnud, ei tasu meelt heita, sest oma lemmikteemasse süüvides võid seda veel teha. Võimalused ja inimesed on igal pool olemas, tee vaid silmad lahti hakka tegutsema. 

Siis, kui oled paremini aimu saanud, mis sind võiks huvitada, saad juba selgemad plaanid paika panna. Mõtle läbi, millised kolm asja saaksid järgmise seitsme päevaga ära teha, ja siis teegi seda.  Loo oma blogi, millest oled alati unistanud või teata oma tuttavatele, et võid väikese tasu eest pidusid korraldada. Järgneval nädalal võta ette juba järgmised kolm sammu. Kui oled järjepidev, võid ka tulemusi oodata.

Sina ei ole sinu töö ja ametinimetusse ei maksaks liialt kinni jääda. Töö on kõigest üks väike osa sinust ja sisimas tead seda ise ka. Nüüd on vaid aeg see teistelegi nähtavaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles