Värske uuring: esiklapsed on targemad kui nende õed ja vennad (1)

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LightField Studios / Panthermedia / Scanpix

Kui sa oled keskmine või kõige noorem, siis see ei ole sulle kerge lugemine. Selgus, et esiklapsed on intelligentsemad kui nende õed ja vennad. 

Edinburghi ülikool, Analysis Group ja Sydney ülikool leidsid, et esiklastel on parem mõtlemisvõime ja kõrgem IQ kui nende noorematel õdedel ja vendadel. Kusjuures erinevusi on näha juba ühe aastaselt, vahendab Elleuk.com.

Teadlased leiavad, et kõige vanem laps saab rohkem vaimset stimulatsiooni. Kuigi leiti, et vanemad pakuvad kõikidele lastele võrdselt emotsionaalset tuge, siis esiklapsed saavad kogu tähelepanu mõtlemisvõime arendamiseks.

Teadlased uurisid ligi viite tuhandet last sünnist kuni neljateistkümne aastaseks saamiseni, võttes arvesse perekonna tausta ja majanduslikku olukorda. Esiklaste testide tulemused olid paremad nii lugemises kui ka sõnavaras. See tähendab seda, et kõige vanemad lapsed saavad tõenäoliselt kõrgema hariduse ja teenivad tulevikus paremat palka.

Muidugi ei ole kõik esiklaste jaoks nii roosiline. 2009. aastal tehtud uuringust selgus, et kõige vanemad lapsed tunnevad peaaegu kaks korda suuremat survet, et koolis õnnestuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles