Mida võiks süüa enne jooksmist?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Kõigil on juhtunud, et aeg on õhtust jooksu tegema minna, aga kõht koriseb. Tühja kõhuga ei ole hea joosta, aga valesid asju süües võib kogu jooksust kujuneda väga piinav kogemus. Põhimõtteliselt peaksid sa sööma midagi, mis annab sulle energiat, et kogu jooks vastu pidada. 

Kuidas valida snäkk, mis ei ärritaks kõhtu?

Oluline on see, et kõik inimesed on erinevad. Mõnel inimesel on tundlikum kõht ja kui asi puudutab jooksmist, siis see, mis töötab ühe jaoks, ei pruugi toimida teise jaoks. Kui sa tahad proovida, mis sinu jaoks sobib, siis tee seda kindlasti enne oma tavapärast jooksu, mitte võistluste ajal. Lisaks veel, ära unusta vett juua, sest ükskõik, mida sa sööd, vee joomine on kõige olulisem.  

Süsivesikud

Eriti jooksjate jaoks ei ole süsivesikud vaenlased. Soovitatav on proovida näiteks puuvilju, mahla, valgu- ja rasvarikkaid toite, näiteks maapähklivõi, juust, jogurt või smuuti. Kõige olulisem on valida kergesti seeditavaid süsivesikuid ja vältida raskeid toite, milles on palju kiudaineid, vürtse või liiga palju rasva.

Õige ajastus on oluline

Snäkkide valimine sõltub ka sellest, millal sa plaanid joosta ja kui kaua. Kui sa astud peale sööki kohe kodust välja, siis vali midagi 100 kuni 150 kalori hulgast, näiteks õun, banaan, paar viilu apelsini või natukene röstsaia. Kui sa plaanid jooksma minna umbes tunni aja pärast, siis võiksid süüa umbes 300 kalorit. Proovi puuvilju, tassitäis müslit piimaga, kaks kergemat võileiba, tortillat, porgandeid või hummust. Siiski on kõige olulisem see, et sa kuulaksid, mis sinu kehale sobib. See sõltub suuresti sellest, milline on sinu seedimine, vahendab Hello Healthy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles