Kümme harjumust, mis kujundavad hästi kohaneva ja tubli lapse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere.
Pere. Foto: Dmitriy Shironosov/ Panther Media/ Scanpix

Laste kasvatamine on väga keeruline ülesanne. Oma tõekspidamisi silmas pidades võib juhtuda, et tähelepanu pööratakse vaid kindlatele kasvatuse tahkudele ja muu tekitab hiljem küsimusi.

Rebecca Eanes kirjutab väljaandes Motherly, et on vahel pealt näinud, kuidas vanemad keskenduvad vaid distsipliinile ja ei näe seetõttu enam suuremat pilti. Lapse kasvatamise ja arendamise juures on aga meetoditest ja tehnikatest olulisemad veel mitu muud asja, mis lapse käitumist mõjutavad. 

Suhe lapsega

Kõige rohkem mõjutab last sinu suhe temaga. See on lapsele selge eeskuju sellest, millised peaksidki elus suhted olema. Kui suhe lapsega on normaalne ning põhineb austusel ja empaatial, on see lapsele püsiv standard kogu eluks. Laps kasvab üles teadmisega, et ta ei pea vähemaga leppima. Kui aga suhe lapsega põhineb kontrollil, sunnil ja manipulatsioonil, siis ei maksa imestada, kui tema suhted täiskasvanuna ei õnnestu. 

Mõju lapsele põhineb paljuski heal suhtel, sest suurema tõenäosusega kuuletub laps ja teeb koostööd vanemaga, kellega ta tunneb suuremat lähedust. Usalduslik ja avatud suhtlusega suhe kujuneb välja siis, kui laps on väike. 

Sinu nägemus lapsest

Millisena sa näed oma last, kui teda vaatad? Näed sa positiivset või negatiivset? See, kuidas sa oma lapsest mõtled, mõjutab otseselt seda, kuidas teda kohtled. Mõtted mõjutavad ka seda, kuidas sa end emotsionaalselt ja füüsiliselt tunned. Keskendudes ainult negatiivsele, mõjub ka lapse jonn sulle raskemalt - sa leiadki kõiges vaid halba ja tunned suuremat vajadust last pidevalt korrale kutsuda. Kui vähegi saad, püüa keskenduda positiivsele ja võta käitumisprobleeme lapse abipalvetena. Nii võid avastada, et tegelikult ei olegi vaja teda väga tihti noomida. 

Jälgi ka lapsega suheldes oma hääletooni ja sõnavalikut. Eriti tähtis on see, kuidas sa lapse kuuldes temast räägid. Laps hakkab ka ennast nägema läbi selle filtri, mille sina kujundad. Ära sildista oma last «üleannetuks», «laisaks», «pahaks», «lohakaks» jne. Nii hakkabki ta lõpuks endast arvama. 

Sinu suhe elukaaslasega

Laps vaatab ja õpib seda, mida näeb. Oma suhtestandardi ehitab ta üles selle najal, mida teie talle eeskujuna ette näitate. Õnnelikel vanematel on ka õnnelikud lapsed. Hea pere vundament on vanematevaheline armastav ja tugev suhe. Nii et kui tahad, et lapsed looksid suureks saades häid suhteid, ära jäta oma kooselu partneriga ripakile. Lapsed õpivad teie eeskujust, kuidas teist toetada ja hästi läbi saada ning kohandavad neid käitumismustreid ka oma suhetes õdede-vendade ja sõpradega. Hiljem aga juba oma elukaaslasega. 

Kodune atmosfäär

Kõik eelmainitu kujundab teie koduse atmosfääri. Kui peresuhted on head ja täis armastust, on kodus hea olla. Kui seda ilmestavad pidevad tülid ja vääritimõistmine, kujuneb kodust lapse jaoks vaenulik ja kõle koht. Oled sa kunagi kellelegi külla minnes tundnud, et seal on õhk pingest paks? Igaüks peaks tundma, et tema kodu on kõige turvalisem ja soojem koht, kus teda armastatakse. 

Kuidas sa teistesse suhtud

Mõtle, kuidas sa kohtled pangatellerit, poemüüjat või telefonimüüjat? Või milline on sinu suhtumine oma vanematesse ja partneri vanematesse? Lapsed õpivad seda sinu eeskujust. 

Kogukond

Kuidas sa panustad oma kogukonda? Peale eeskuju näitamise saab õpetada lastele väärtusliku õppetunni ka vabatahtliku tööga, mõne kohaliku ürituse toetamisega ja annetamisega. Näita lapsele, et tema võimuses on mõjutada paljude teiste elu. Nii õpib ta vastutustunnet ja õigeid väärtusi. 

Kool

Kooli valik mõjutab kahtlemata lapse elu väga palju, olgu selleks siis erakool, tavakool või üldsegi koduõpe. Vali hoolega, sest last mõjutavad palju ka tema koolikaaslased. Sellegipoolest - kui su enda suhe lapsega on tugev ja hea, on selle mõju eakaaslastest halvast mõjust tugevam.

Sinu suhtumine iseendasse

Kui palju jääb sul aega ja energiat enda eest hoolitsemiseks? Selleks, et saaksid hoolitseda teiste vajaduste eest, pead esmalt katma ka enda vajadused. Olles endaga rahul ja puhanud, on sul rohkem kannatust ja energiat, et lastega tegeleda. Peale selle õpib ka laps paremini enesest lugupidamist, kui näeb, et vanem hindab ennast ning oma vajadusi. Ära lükka oma vajadusi tagaplaanile. 

Meedia. Televisioon. Videomängud. Sotsiaalmeedia

Kõigest sellest saab laps pidevalt sõnumeid, mida ta ei pruugi õigesti mõista. Pane tähele, mida su laps vaatab, et saaksid talle vajadusel nõu anda ja asju lahti selgitada. Väike laps vajab abi, et eraldada fiktsiooni päriselust. 

Põhilised vajadused

Lapse käitumist mõjutavad ka mitmekülgne toitumine, korralik uni ja aktiivne eluviis, mis on tema arengule hädavajalikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles