Nostalgiline retseptisoovitus: lumepallisupp

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumepallisupp.
Lumepallisupp. Foto: Ajakirjade Kirjastus

Lumepallisupp on magustoit vanaemade pärusmaalt. Ainult vanaemal on kannatust tõsta lusikas lusika haaval kuuma vanillileeme sisse õhulisi lumevalgepilvekesi, et kanda tirin lõpuks laua taga õhinal ootavate lapselaste ette. Lumepallisuppi keetes peab õues sadama õrna lund ja ees olema pitsiga põll, siis on meel harras ja tunne õige. 

Esimene «Eesti köögi» raamat ilmus 2003. aastal Harri Ilveselt ja Lia Virkuselt ning on olnud müügil siiani. Saabunud on aeg uue raamatu jaoks, mis kannab pealkirja «Ehe Eesti köök». Aastaaegade järgi kokku pandud raamatusse on kogutud kolme naise - Lia Virkuse, Britt Paju, Liina Karroni - lemmikretseptid. Ikka sellised, mida eestlased armastavad. Uuest kokaraamatust pärineb ka alljärgnev lumepallisupi retsept.

Lumepallisupp neljale  

Valmistusaeg: 15 minutit

  • 4 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1 l piima
  • 1 tl kartulijahu
  • 2 tl vanillsuhkrut

Eralda munakollased valgetest. Klopi munavalged 1 sl suhkruga kõvaks vahuks. Kuumuta piim keemiseni ja tõsta sinna supilusikaga munavalgevahu kuhjakesed. Keeda need piimas läbi, vahepeal külge keerates, ja tõsta vahukulbiga välja.

Vahusta rebud ülejäänud suhkruga, sega hulka kartulijahu. Lisa munakollasevaht keevale piimale. Kuumuta pidevalt segades, kuni vedelik pakseneb, ent ära keeda. Maitsesta vanillsuhkruga ja lase jahtuda. Jaga kaste magustoidutaldrikutesse ja tõsta peale lumepallid.

Ehe Eesti köök.
Ehe Eesti köök. Foto: Ajakirjade Kirjastus
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles