Kaheksa märki, millest tunned ära emotsionaalse manipuleerija

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Franck Camhi / PantherMedia / Scanpix

Emotsionaalseid manipuleerijaid on lihtne ära tunda, kui sa tead, milliseid tunnuseid otsida. 

Osav emotsionaalne manipuleerija võib hävitada su enesehinnangu ja panna sind kahtlema iseenda terves mõistuses. Kuna nad võivad oma tegevuses olla äärmiselt hävitavad, siis on igati oluline, et sa oskasid neid ära tunda, vahendab Huffington Post. 

Nad alustavad väga vaikselt ja märkamatult, kuid järk-järgult suurendavad nad oma mõju sinu üle. Õnneks on neid väga lihtne ära tunda, kui sa tead, mida otsida.

  1. Nad õõnestavad sinu usku ja arusaamist reaalsusest. Emotsionaalsed manipulaatorid on väga osavad valetajad. Nad ütlevad, et intsidenti ei juhtunud, kui see tegelikult juhtus või väidavad, et nad ei ole midagi teinud või öelnud, kuigi päriselt oli vastupidi. See on äärmiselt julm viis, kuidas panna sind iseendas kahtlema.
  2. Nende teod ja sõnad ei käi kokku. Nad ütlevad sulle, mida sa kuulda tahad, aga nad ei käitu oma sõnade järgi. Manipulaator võib sulle väita, et ta on nii õnnelik, et sa tal olemas oled, aga samal ajal paneb sind tundma, nagu sa oleks kõige suurem koorem tema õlgadel.
  3. Nad oskavad sind meisterlikult ennast süüdi tundma panna. See on lausa uskumatu, kuidas nad oskavad sinu süütunnet enda kasuks pöörata. Mida iganes sa teed, siis see on vale ja mis iganes probleemid teil kahel on, siis sina oled neis alati süüdi.
  4. Nad võtavad alati ohvri rolli. Miski ei ole kunagi nende süü. Mida iganes nad teevad, siis see on alati teiste süü. Nad ei võta mitte kunagi vastutust.
  5. Nad tahavad alati kõike korraga, liiga palju ja liiga vara. Ükskõik, kas tegemist on tööalaste või romantiliste suhetega, siis tundub, et nad jätavad alati paar sammu vahele. Nad jagavad endast liiga vara ja liiga palju ning ootavad sinult sama. Emotsionaalsed manipuleerijad jätavad endast hästi haavatava ja tundliku natuuri mulje, aga see on nende kaval plaan. Nad tahavad, et sa tunneksid ennast erilisena, aga samal ajal ka vastutavana nende tunnete eest.
  6. Nad on emotsioonide must auk. Nad oskavad kõik ümber oma sõrme pöörata. Kui nad on halvas tujus, siis nad teevad nii, et kõik seda teaksid. Lisaks veel oskavad nad inimesi niimoodi manipuleerida, et kõik peaksid justkui midagi tegema, et nende olemist paremaks teha.
  7. Nad on sinust alati ühe sammu võrra ees. Ükskõik, mis probleeme sul ei ole, siis neil läheb alati halvemini. Nad alavääristavad sinu muresid ja tuletavad sulle meelde, et nende probleemid on palju tõsisemad. Mis on selle mõte? Sul ei ole õigust oma muresid kurta.
  8. Nad teavad täpselt millistele nuppudele vajutada ja nad ei kahtle hetkekski. Emotsionaalsed manipulaatorid teavad, mis on su nõrk koht ja nad kasutavad seda kohe sinu vastu ära. Kui sa oled oma kaalu osas ebakindel, siis nad kommenteerivad seda, mida sa sööd või kuidas riided seljas istuvad. Kui sa muretsed eelseisva ettekande pärast mures, siis nad märgivad ära, kui hirmuäratavad on kuulajad, kes saalis istuvad. Nad teavad, et mängus on sinu tunded ja nad kasutavad seda ära, et sinuga manipuleerida. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles