Mida süüa, kui sind kimbutab kevadväsimus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkileib.
Rukkileib. Foto: Ülle Kübarsepp / Valgamaalane

Kevade hakul tunnevad paljud eestlased tuttavat väsimust, mille seljatamiseks soovitas füsioloog ja toitumisteadlane Selma Teesalu enda menüüsse lisada rukkileiva kuubikud, idandid ja vutimunad.

Teesalu sõnul kipub meil kevadväsimuse puhul tekkima B-kompleksi vitamiinide vaegus. Energiapuudus on seotud ka aju nõudlusega glükoosi järele. Vajalike vitamiinide ja suhkrute parimaks allikaks on eksperdi sõnul kodumaine rukkileib. «Rukkileib on rahvuslik rikkus,» kordab ta ikka ja jälle.

Vajalike ainete omastamiseks tuleb leiba aga õigesti süüa, rõhutas Teesalu. «Rukkileiva kuubik tuleb korralikult läbi mäluda, kuni on tunda, et ta on suus magus,» õpetas ta. Toitumisteadlane soovitas leivakuubikuid alati laual hoida ning neid nagu kompvekke vahepalana suhu pista.

Roidust aitavad peletada ka apteegi käsimüügist leitavad B-kompleks letsitiini kapslid, kuid ennekõike peaksime füsioloogi sõnul siiski toitumist kohendama. «Letsitiini saame ka kanamuna rebust,» viitas ta, et iga paari päeva tagant tasub mõni muna süüa – eriti kasulik, kui tegemist on vutimunadega.

Hooaja eripäraks menüüs on veel idandid. «Üks hea perenaine paneb ise seemned aknalauale idanema, aga selleks peavad olema ökoseemned,» sõnas Teesalu, kuid tõdes, et ökoseemneid on üpris keeruline poodidest leida.

Lisaks tuleb kodustes tingimustes idandades meeles pidada, et seemneid tuleb loputaga iga päev mitu korda, rõhutas toitumisteadlane. Niiviisi toimides peaks tema sõnul kolme-nelja päeva pärast juba idandeid saama.

Kevadväsimuse vastu:

  • Rukkileiva kuubikud vahepalana – hoia suus umbes 4-5 minutit, kuni tunned magusat maitset
  • Vuti- või kanamunad – söö mõni iga paari päeva järel
  • Idandid – näiteks herne- või nisuidud
  • B-kompleks letsitiini kapslid
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles