Ära treeni tühja! Mis on sinu trennitüüp?

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trennitüübid
Trennitüübid Foto: Kristina Herodes
  • Igal treenijal on oma trumbid ja takistused. Kasuta neid!

Viimaks ometi kevad! Viimaks ometi võib vähem riideid selga toppida. Aga oh üllatust – kõik kleidid on talvepuhkusel olles kuidagi kokku tõmmanud… Kahvel nurka ja kähku trenni!

Kõigile aga ei sobi ühesugune suhtumine trennisaalis ning endale vastu töötades näeme tulemusi sama palju kui oma kõrvu. Kui leiad oma trennitüübi, saad hops! üle nii mõnestki varasemast takistusest. Kas sind käivitab ennekõike võistlus, täpsus, tähelepanu või lõbu? Iga õnnestumine algab peast. Tunne ennast ära, sellega ongi esimesed sammud kergema ja tervema kevade poole tehtud.

joonistus
joonistus Foto: Kristina Herodes

Imetleja. Kui sa teed trenni, teavad seda kõik! Just sind ja sinu liigikaaslasi tuleb tänada innustavate piltide ja postituste eest, mis ummistavad sotsiaalmeediakanaleid. Imetled sa loomulikult ennast, ning mehi on siin leeris rohkem kui naisi. Kade sa ei ole – leiad lahke sõna ka teise imetleja kiitmiseks. Publikut jagub ka, mõni kadestab, mõni imetleb, mõni teeb mõlemat koos. Enamasti mõjud sa teistele hästi, nagu elav eeskuju ja motivatsiooniküpsis, ning ilmselt oled andnud õige mitmele tõuke trennikott kokku pakkida ja pihta hakata.

Arvad, et sööd liiga palju, treenid liiga vähe ja et sul pole lihtsalt piisavalt tahtejõudu. Asi pole selles – sul on nii tahet kui ka jõudu liigagi palju, nii et piirad-piitsutad end sageli ülearu!

Selles, et sa endale meeldid, pole midagi halba – kuni sa ei alaväärista teisi on positiivne enesehinnang igati hea. Uue aja võimalused midagi teha ja selle juures nähtaval olla on imetlejate leeri enneolematult aktiivseks muutnud ning fitnessialade populaarsus kasvab mühinal. Aga võimalusi end välja elada on rohkemgi – mõni realiseerib end hoopis kaelamurdvaid trikke või hulle jõunumbreid tehes, akrobaatikas, ekstreemspordis, huumorivõtmes, peaasi, et publik ahhetaks!

Tulemusele orienteerituses jagunevad imetlejad kaheks. Ühed teevad iga treeningu ajal selfisid ja paljuks muuks neil energiat ei jäägi. Teine osa on perfektsionistid, kes tahaks alati enamat ning pole endaga kunagi lõpuni rahul. Nemad rebivad end tihti tippu, kartmata karmi distsipliini. Kuni saab näidata nii tööd kui tulemusi, pole miski sinu jaoks liiga raske!

Sinu trumbid: oled positiivne, särav ja tihti väga vaimukas, treenides sihikindel ja valmis pingutama. Võimalik, et oled looduselt kingiks saanud head proportsioonid või eeldused mõne ala tarvis. Igal juhul on sul paljugi sünnipäraseid eeliseid, millest teised võivad vaid unistada.

Sinu takistused: kuna sul läheb trennis edukalt ning su keha on ilmselt ilusam kui kellelgi teisel sõpruskonnas, võid hakata arvama, et see ongi maailma naba. Aga keha kõrval leidub elus muudki olulist. Võid muutuda sõltuvaks nii oma kehakujust, adrenaliinist, treeningust kui ka tähelepanust.

joonistus
joonistus Foto: Kristina Herodes

Lõbutseja. Ainus, mis suudab sind liikumises hoida, on sellest saadav rõõm. Sul poleks loomulikult midagi selle vastu, et olla saledam või tugevam, aga ka hetkeseisul pole su meelest miskit viga. Väga võimalik, et sa ei tee parajasti üldse trenni, sest pole lihtsalt leidnud midagi, mis sulle tõesti meeldiks, või pole silmapiiril sportlikke sõpru. Sulle on sõbra küünarnukk eriti tähtis, üheskoos tegemise ja jagamisega kaasneb topeltkogus lõbu! Haagi end mõnele aktivistile sappa ja sinustki saab asja, sest sõpra ju alt vedada ei tohi. Selle kamba mehed eelistavad tihti pallimänge või teevad muud meeskondlikku. Kallavad pärast trenni hulga õlut kõrri, ei põe ei vormi ega sportlike saavutuste pärast.

Paljud lõbutsejad vehivad aastaid kardiotundides, kuid ei näe ülemäära sportlikud välja. Asi on selles, et sul on kalduvus jõuharjutustest kõrvale hiilida – kätekõverdus pole mõistagi nii fun kui zumba-pöörded. Ja söögilauas on su elu samuti lõbus – ja siin ongi konks. Ära lase end sellest kõigest häirida; kuni liigutad oma rõõmuks, ei tule sul pähegi asja katki jätta ning su keha on terve, vastupidav ja õnnelik. Vahet pole, milline kaal või vorm sulle siis sobib.

Sinu trumbid: sa oled päikesekiir, kelle kõrval igaühel trennis tuju heaks läheb. Kui selle tüübi esindaja otsustab treeneriks saada, on see jackpot tervele saalile. Kuna sind tõmbab käima helge ja puhas rõõm, on trennielu täiesti stressivaba ja täidab positiivsusega kogu su elu. Treening ei väsita, vaid laeb sind uue energiaga, enamik lõbutsejaid treenib, sära silmis, veel pensionieaski.

Sinu takistused: sul on kalduvus sõltuda tugisüsteemist – sõpradest, treenerist, tuttavast klubist, jalkaväljakust, oma jalgrattast… Mingit sisemist survet ennast liigutada sa ei tunne ja nii võid end tihti leida olukorrast, kus sinu arvates trenni teha ei saa. Kui elus toimub palju, ei tule trenn sulle sageli meeldegi. Ja ilma et arugi saad, võib paaripäevane paus paariaastaseks venida.

joonistus
joonistus Foto: Kristina Herodes

Täppisteadlane. Sul näib olevat tahtejõudu rohkem kui tervel sõpruskonnal kokku. Koogid, kommid, alkohol – loobud kõigest kõhklemata, sööd grammi pealt kalkunifileed ja oled eluga igati rahul. Kuidas sa seda suudad? Sinu loomusega lihtsalt sobib täpsus, süsteem ja eesmärgipärasus. Tunned end isegi mugavamalt, kui tead täpipealt, mida süüa ja mitu korda kangi tirida. Täpsus ja kontroll annab sulle turvatunde. Asi on selles, et sind ei juhi emotsioonid, vaid mõistus. Sa ei ole harjunud kuulama oma sisetunnet ja ei usalda seda ka, pigem usud arve.

Kuna kehakuju sõltub toitumisest kaks korda rohkem kui trennist, oled just sina see, kes saab kõige kiiremaid ja nähtavamaid tulemusi. Leidub täppisteadlasi, kes teostavad end vaid köögi ja kaalu kaudu, sest kambas kargamine ei meeldi neile. Leia personaalne liikumisrütm ja treener, ka seda tahku on terve olemiseks tarvis! Sa ei otsi liikumisest riske, vaheldust ega ülearu eredaid elamusi, sulle sobib meditatiivset laadi, raske, rahulik ja pidev treening. Oled õnnega koos, sest oskad nautida pingutust ja püsivust. Võlusõna sinu edus on eesmärk – kui oled selle endale seadnud, siis sa teekonnalt kõrvale ei kaldu.

Sinu trumbid: sul on ületamatu sisemine distsipliin ja püsivus. Usutavasti lõikad neist väärt oskustest kasu ka igal pool mujal väljaspool trennisaali – sina juba püssi põõsasse ei viska ja poolel teel seisma ei jää. Sinu spartalik meelelaad hindab tulemusi rohkem kui naudinguid ja süsteemsust kõrgemalt kui spontaansust.

Sinu takistused: alguses saad ülikiireid tulemusi, kuid keha vajab vaheldust. Sul on oht jääda turvatsooni tuttavate harjutuste juurde, kuid areng peatub seal. Sulle ei meeldi uus, seega kirjuta vaheldus oma süsteemi jõuga sisse. Hea mõte on ka kavandada toitumissüsteemi päevad, kus kõik on lubatud, muidu võid isegi sina rangest režiimist väsida. Võid muutuda ka liiga obsessiivseks, mõeldes päevast päeva vaid toidust, mida sa ei söö, ja kehast, millega sa veel lõpuni rahul ei ole.

joonistus
joonistus Foto: Kristina Herodes

Maadeavastaja. Sa ei suuda taluda rutiini ja vajad vaheldust nagu õhku! Samas oled superkohaneja ja kehaliselt andekas, omandad iga uue asja ruttu. Aga kuna tüdined samuti ruttu, siis tippu sa enamasti ei jõua. Kuid seda pole sul vajagi, sind hoiab kõige õnnelikuma ja liikuvamana võimalus üha uusi asju proovida ja senitundmatuid elamusi kogeda. Kuni endale uusi liikumapanevaid väljakutseid hankida suudad, püsid ka terve, rõõmus ja aktiivne.

Armastad avarust ja vabadust, nii tunned end kõige paremini värskes õhus treenides. Kuid pead ka spordisaalis vastu, kuni asi on uus ja huvitav. Aga ära mitte loodagi usinate jõusaali- või rühmatrennihuntidega hingesugulust leida. Üksnes adrenaliinirikas ala, kus saad oma võimete piire pidevalt nihutada, suudab sind pikemalt köita. Kaod tihti trennist, aga mitte sellepärast, et sa ei viitsiks või ei jaksaks, oh ei! Sulle ei paku asi enam huvi. Sinusugust vaba hinge sundida ei saa, ei teised ega ka sa ise – hakkad otsemaid mässama. Otsi ruttu uus väljakutse või muuda mõtlemist: püsiv treening on vältimatu eeldus, et nautida seiklusrikast elu.

Sinu trumbid: oled vastupidav ja füüsiliselt võimekas. Tunned end oma kehas hästi ning oled piisavalt enesekindel, et ka tundmatus kohas vette hüpata. Sinus on meeletul hulgal energiat, mistõttu suudad teisigi liikuma tõmmata, sinu pöörane entusiasm on nakkav.

Sinu takistused: tüdineja on su teine nimi! Sulle on suur katsumus püsida pikemalt ükskõik mis tegevuse juures. Kolm kuud sama kava järgi kangi tirida – unustage ära! Nii kui asi selge, kaotad huvi. Püüa süveneda tehnika lihvimisse, arenguruumi on alati. Osa maadeavastajaid on ohustatud liigsest riskivalmidusest – et enamik hulljulgeid trikke, mida ette võtad, sinu käes ka õnnestuvad, võid end vahel üle hinnata ning tõsiseid vigastusi hankida.

joonistus
joonistus Foto: Kristina Herodes

Kaloritapja. Tõsine tegelane, kes käib trennisaalis kaloreid surnuks vehkimas. Sa süüdistad ennast hiljutise eine pärast, tõotad endale, et piirdud pärast trenni vaid lonksu veega, ja muudkui rassid. Hoolimata karmusest enda vastu oled sa ilmselt kehvemas vormis kui teised trennisõbrad. Arvad, et sööd liiga palju, treenid liiga vähe ja et sul pole lihtsalt piisavalt tahtejõudu. Asi pole selles – sul on nii tahet kui ka jõudu liigagi palju, nii et piirad-piitsutad end sageli ülearu. See viib keha stressi, lõhub tasakaalu ning selle asemel, et oma kehaga koostööd teha, võitled sa temaga. Jätad keha nälga ning hiljemalt päeva-paari pärast murrab hundiisu su nagunii. Samuti aeglustab ebaregulaarne söömine ainevahetust.

Sinu edu algab endaga rahu sõlmimisest – aktsepteeri end sellisena, nagu oled. Kui tasakaal leitud, jõuad rahulikus tempos, tibusammu haaval, ka sihini. Lepi tõsiasjaga, et heas vormis keha ja tervislik rasvaprotsent on inimeseti väga erinevad asjad. Püüa olla iseenda parim versioon, mitte kõhnem kui sõbranna. Stressi ja tasakaalutusse tõukavad meid sageli ebarealistlikud ja ebamõistlikud eesmärgid.

Sinu trumbid: sa oled kirglik – pööra see mitte enda vastu, vaid enda kasuks! Oled ka emotsionaalselt erk natuur, sama tuliselt nagu kaloreid hukkad, suudaksid ennast ületada või lihtsalt treeningut nautida. Muuda suhtumist, siis libiseb energia õigesse kanalisse ja treening teeb sulle hulga enam head.

Sinu takistused: trenn ei ole kaalu korrigeerimise, vaid keha vormimise koht! Mida iganes sa sööd, pole vaja seda trenni hävitama minna, elamine ise võtab piisavalt energiat. Sul on peas palju kahjulikke seoseid ja sundmõtteid, neist lahti laskmata ei lase sisemine pinge ka kilodel minna.

joonistus
joonistus Foto: Kristina Herodes

Sõdalane. Vaid võitlus ja eneseületus pakuvad sulle huvi! Kui sa liigud, on sul järelikult eesmärk. Seda sorti treenijate seas on nii mehi kui ka naisi, nii mõnigi õrnema soo esindaja on hullem kamikaze kui keegi teine. Kõige paremini tunned end siis, kui leiad ala, mille harrastamiseks on sul füüsilisi eeldusi, saad mõõta progressi ja peagi juba pjedestaalikohti noolida. Nii kirglikud rahvasportlased kui ka professionaalsed atleedid on sageli samast puust voolitud.

Treenides ei huvita sind see, kuidas sa välja näed, ikka ainult see, mida sa suudad. Kusagil sügaval südamepõhjas põleb soov end kangelasena tunda. Just sellepärast laod kangile kindlasti rohkem raskust kui teised kutid saalis, rebid stardis ette, võtad sihikule kõrgema lati… Ala pole oluline, vaid suhtumine, kuidas sa treenid. Sa vajad aplausi ja imetlust, aga ei talu eriti kiitust – umbusaldad seda. Nii treeneri kui ka trennikaaslastena eelistad pigem kedagi karmimat, kes armutult tagant sunnib ja vaid korraliku saavutuse eest pool positiivset sõna poetab. Sinu puhul on kasulik meeles pidada, et sama tähtis kui treening ise, on ka taastumine, korralik uni, täisväärtuslik toit ning vahepeal hoopis muude mõtete mõtlemine.

Sinu trumbid: sul on palju energiat, imetlusväärne tahtejõud ja palju füüsilist jõudu. Kuna sulle meeldib tugev olla, treenid end üha tugevamaks. Tahtekindlusel on aga ka ohupool, nimelt võid endale viga teha. Valu pole alati nõrkuse tunnus, vaid keha sõnum: lõpeta. Järjekindlus ja rutiinitaluvus töötavad samuti sinu kasuks, isegi vigastused ei peata sind.

Sinu takistused: kaotamist võtad raskelt. Sinu soov õnnestuda kihutab sind edasi, aga hoiab ka tagasi. Võimalik, et tegutsed vaid kitsal alal, mida oskad paremini kui enamik. Uut, kus alustada tuleb kobakäpa tasemest, sa parem ei proovi – uhkus ei luba.

Tihti võid sina, üks parimate eeldustega tegelasi, ka üldse mitte trenni teha – kui pole leidnud ala, milles oleksid edukas. Ära jäta oma talenti kasutamata! Sinu energia ja anne on omamoodi kohustus, kui sa ei saa end füüsilise koormuse kaudu välja elada, võid muutuda agressiivseks.

joonistus
joonistus Foto: Kristina Herodes

Stressimaandaja. Sind paneb liikuma see hea tunne, mis tekib pärast treeningut. Kui sa seni trenni jõudnud ei ole, pole sa seda ilmselt lihtsalt veel kogenud. Väga tihti saadavad sind säravad saavutused tööelus, trennisaal pole kindlasti paik, kuhu sa ennast teostama läheksid. Paljud sedasorti natuurid ei liigutagi end, neile tundub see ebavajalik ja aega ka justkui poleks. Paljud püsivad niisamagi saledad, nii et pole ju vajadust… Aga muuda vaatenurka! Treening ei pea olema kohustus. Olgem ausad – sinu kohustuste kaart on juba täis. Sinu jaoks toimib treening kui lõõgastus ja preemia. Sulle sobivad rahulikud keha-meele-treeningud, näiteks jooga, pilates ja bodyart. Mõnedele stressimaandajatele sobib hästi ka tants, eriti seltskonnatants või ladina rütmid.

Mõtle nii: see on sinu aeg iseendale, mis taastab, tasakaalustab, maandab stressi. Naudi seda aega! Kaunis keha, nooruslikkus ja hea tervis tuleb boonusena kaasa.

Sinu trumbid: sa oled plastiline, painduv ja kannatlik. Tihti pole neid omadusi trennivälises elus sinu juures sugugi märgata, pigem näid närviline, jäik ja kärsitu. Aga siia ongi koer maetud – liikudes avastad endas hulgaliselt varjatud andeid. Liikumine on sinu võti veelgi võluvama, tasakaalukama ja edukama iseenda leidmiseks.

Sinu takistused: sa ei talu konkureerimist, sundimist ega trügimist, see tooks sulle vaid stressi juurde. Paljud peenetundelised natuurid jäävad trennist eemale, sest usuvad, et ilma selleta spordis ei saa. Aga saab! Kaugele võib jõuda ka rahulikult, ennast kuulates, igaüks ei pea olema sprinter. Ning lõpuks pole üldse vaja mõõtu võtta, sest igaüks teostab end oma teel ja omas tempos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles