Kuidas me käed ja küüned vananedes muutuvad

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Vananemisest ja välimuse muutustest rääkides keskendutakse enamasti näole ja kortsudele silmaümbruses. Kõige rohkem muutuvad aga aja jooksul just käed ja küüned.

«Käed reedavad inimese vanuse paremini kui nägu, sest kätel on väga vähe nahaalust rasva ja need puutuvad kõige rohkem kokku päikesevalguse, äärmuslike temperatuuride ja kemikaalidega,» selgitab dermatoloog Patricia Cellabos väljaandes Women’s Health. 

Kahekümnendates

«Selles vanuses paned sa aluse oma naha tulevikule, seega on praegu eriti oluline, kuidas sa oma käte eest hoolitsed,» tõdeb dermatoloog. Õnneks ei ole noorel naisel vaja teha muud kui oma käsi aeg-ajalt koorida ja neid kätekreemiga kreemitada, need näevad nagunii kogu aeg head välja. 

Kui käed on kahekümnendates palju päikese käes, tekivad sellest vanemaks saades tumedad pigmendilaigud. Paraku unustatakse kätekreemi ka käeselgadele määrida, kuigi see on hädavajalik. Ära siis sina enam unusta!

Kolmekümnendates

Üha rohkem naisi otsustab emaks saada kolmekümnendates. Arsti sõnul mängib rasedus naha elastsuses hormoonide möllu tõttu suurt rolli. Vananedes muutuvad küüned nõrgemaks ja seega pole ime, kui need hakkavad kolmekümnendates sagedamini murduma ja lõhenema. 

Selles vanuses võiks kasutusele võtta rammusamad kätekreemid, mis sisaldavad näiteks shea- ja kakaovõid. Küünenaha kreem aitab niisutada nii küüsi ümbritsevat nahka kui küüsi. Küünte murdumise vältimiseks tuleb viilimisega piiri pidada ja teha seda õrnalt. Aeg-ajalt tuleb kasuks kätemassaaž.

Neljakümnendates

Nüüd võid märgata, et traumeerivamad küünehooldused nagu geelküünte või akrüülküünte paigaldamine teevad küüntele rohkem liiga ja võivad põhjustada valu. See tuleb sellest, et küüneplaat annab vananedes rohkem järgi ja ei ole enam nii tugevalt sõrmes kinni. Kui su käed puutusid nooruses väga palju kokku päikesekiirgusega, hakkavad nüüd kätel selgemalt silma tedretähnid ja pigmendilaigud. Kuna kollageeni on samuti vähem, muutuvad veenid käeseljal silmatorkavamaks.

Vali naturaalsemad kätehooldused, milles ei kasutata kangeid kemikaale, ja milles ei lõigata või kraabita küünelooži. Vananemismärke ja pigmendilaike aitavad vähendada retinoide ja alfa-hüdroksühappeid sisaldavad nahahooldustooted või laserhooldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles