Seitse asja, mida paariterapeudid teie suhte kohta ütlematagi teavad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suhtenõustajad, isegi siis, kui nad on töötanud oma alal aastaid, ei saa kunagi teada paari täit lugu vaid ühe kohtumise põhjal. Ometi võivad nad nii mõndagi kohe ütlematagi mõista.

HuffPost rääkis erinevate terapeutidega, et teada saada, millised on need asjad, mis nad pea koheselt paari kohta teada saavad – isegi siis, kui paar püüab neid saladuses hoida.

1. Nad saavad aru, kui te valetate. Mõned paarid üritavad kohtumisel tõde väänata, kuna kardavad, et see näitab neid halvas valguses. Kui nende lugu ei tundu loogiline, saab aga terapeut aru, et olulist informatsiooni on tema eest varjatud.

2. Nad saavad aru, kui kolmandad osapooled on rohkem kui «lihtsalt sõbrad». Terapeudid saavad aru, kui abikaasad on kellessegi teise armunud. Peamine märk olevat see, kui kiirelt kiputakse kohe oma suhteid teistega kaitsma ning neid sõpruseks tembeldama.

3. Nad loevad kehakeelest välja, et jutt ei klapi. Terapeudid oskavad lugeda ka kehakeelt ning saavad aru, kui žestid ja kehahoiakud ei lähe kokku sellega, millest räägitakse.

4. Nad mõistavad, kui üks suhte osapool on liiga võimukas. Sellest on tavaliselt terapeudil lihtne aru saada seetõttu, et võimutseja püüab ka terapeuti kontrollida. Vahe on aga selles, et terapeut pole selle inimesega aastaid koos elanud ja tema enesehinnang pole ribadeks, seega vägivallatseja võtted spetsialisti peal ei tööta.

5. Nad teavad, et te oleksite pidanud ammu juba teraapiasse tulema. Uuringud on näidanud, et paarid ootavad kuus aastat, enne kui nad abi lähevad otsima. Samuti teavad terapeudid, et enamik paare jõuavad lahutuseni esimese seitsme aasta jooksul. Keskmine paar elab õnnetuna liiga kaua.

6. Nad saavad aru, kas paaril on piisavalt vundamenti, millelt hakata suhet taas üles ehitama. Terapeut saab aru, kas paari elus on olnud aeg, mil nad on olnud üksteisega tõeliselt seotud ja ühel lainel. Sel juhul on lootust see suhe taastada.

7. Nad saavad aru, kui üks osapool on juba ühe jalaga uksest väljas. Paariteraapia on väga keeruline, kui üks osapool pole enam pühendunud suhte päästmisele, vaid juba kujutleb tulevikku üksinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles