Kuidas kanda kurve?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mood on kohati isekas ja ebaõiglane nähtus, nimelt eelistavad disainerid oma fantaasiad välja elada modellide seljas, kelle kehal pole mingeid kapriise. No mis kapriise – kõhnukest keha pole tihti riiete sees suurt olemaski! Aga päris maailma naistel on kaks korda rohkem kaalu ning preemiaks peal ka kurvid, igaühel eri kohas. Kogu selle ilu riietamine pakub märksa enam väljakutset kui asjade riidepuusarnasele saledale raamile riputamine.

Olen stilistina riietanud väga paljusid naisi ja üks on kindel – meil kõigil on erinev keha. Mõne vastu on loodus lahkem olnud, sellel on rohkem. Enamik moelugusid on nii või teisiti saledakestele, aga seekord tõstame pjedestaalile just kurvidega kaunitarid.

Suurim viga, mida riietudes teha, on peita või häbeneda oma keha. Igal kehal on võlu olemas, ja see ei sõltu sugugi kaalust! Loevad hoopis kolm muud olulist asja: eneseusk, tervis ja rüht. Enne riiete valimist tuleb need kolm põhikomponenti üles leida, sest ilma vundamendita ei püsi ka kõige uhkem stiililoss püsti.

Pehmed pastelltoonid ja mööblikangast meenutav naiselik mantel
Pehmed pastelltoonid ja mööblikangast meenutav naiselik mantel Foto: Meisi Volt
Liiga palju lopsakaid jumalannasid on maetud musta värvi riietesse. Jah, see on turvaline, aga iga naine on väärt seda, et olla märgatud ja imetletud!

Paljusid kammitseb kaal oma keha näitamast, see oleks justkui vaid peenikeste õigus. Sellist jura pole mitte üheski stiilipiiblis kirjas! Muidugi pole vaja end liiga paljaks koorida, see lahendus kipub iga figuuri puhul vulgaarsena mõjuma, aga kanda rõivaid, mis lugupidavalt kehakuju esile toovad, on igati hea mõte. Arvad, et moekalt avar lõige on hea ja tore, turvaline kott, mille sisse peitu minna? Nojah, keelata ju ei saa, kuid seda teed vältides paistad nii saledam, stiilsem kui ka atraktiivsem.

Mida mustrid teevad?

Triip on kevade moekaimate mustrite seas. Ning kes vähegi midagi optikast jagab, teab – see on pidupäev! Pikitriip muudab sihvakamaks, põikitriip aga aitab kurve välja voolida ja talje esile tuua. Kui triibud moekalt tantsima hakkavad ja end diagonaali keeravad või ristuvad-murduvad, tekivad kleidid, mis kaunistavad iga kehakuju. Mõni volt kusagil kaob sinna ära nagu vits vette.

Moes on ka palju mööblikangast meenutavaid faktuurseid pindu, mis muudavas silueti pehmemaks. Neidki pole põhjust karta, tulemus võib olla äärmiselt naiselik ja kaunis! Pehme materjal, kaarduvad mustrirütmid ja ümarad vormid on kõik ühest perekonnast pärit – usu, nad saavad väga hästi läbi ka ühes komplektis.

Tumesinine ja triibud pakuvad palju põnevust.
Tumesinine ja triibud pakuvad palju põnevust. Foto: Meisi Volt

Kuidas värvid mõjuvad?

Liiga palju lopsakaid jumalannasid on maetud musta värvi riietesse. Jah, see on turvaline – ise jääd märkamatuks ja su keha samuti. Aga iga naine on väärt seda, et olla märgatud ja imetletud! Kui tahad salendavate rõivaste juurde jääda, proovi tumesinist. Selle mõju on mustast isegi suurem, kuid see ei mõju ka kirkas kevadpäikeses liiga raskemeelsena. Juurde killuke valget ja tervik lööb veel enam särama.

Särav punane on võrratu toon igat mõõtu ägeda naise seljas!
Särav punane on võrratu toon igat mõõtu ägeda naise seljas! Foto: Meisi Volt

Kõik teavad, et kirkad ja heledad toonid muudavad kehakuju optiliselt suuremaks ning seetõttu jäetakse sageli selga panemata toonid, mis imehästi sobivad. Sest ära unusta – sobivus sõltub hoopis rohkem kandja karakterist ja gammast, isegi tuju on tähtsam kui mingid kehalised piirid, mida enda kiusamiseks ise välja mõtleme. Punane on võrratu värv, milles saatusliku naisena särada. Või sobib sinu iseloomuga hoopis mahe meretuulesinine või puudrine roosa? Keda huvitab, kui paistad mõne grammi raskem, kui samas oled mitu korda õnnelikum?

Püksseelik, põhitriipu kleit, kahar seelik - kõik kaunistavad kurve.
Püksseelik, põhitriipu kleit, kahar seelik - kõik kaunistavad kurve. Foto: Meisi Volt

Millised kangad ja lõiked?

Elastne kangas annab kurvidele rõõmuga järele ning kerge kangas mõjub õhulisemalt. Loogika järgi peaks siis õhuke trikotaaž hea valik olema, kuid tegelikult pole see nii. Kõige kaunimalt langeb materjal, millel on just parasjagu kaalu ja paksust. See pakib keha hellalt sisse ja ei kisu ühtegi volti liialt esiplaanile. Kergust lisa detailidega, ka sellest piisab. Ülearu puised ja jäigad palakad aga tundeliselt voolitud naisekehaga koostööd teha ei oska. Kõik, mis kahe äärmuse vahele jääb, on aga üsna koostööaldis moekraam, edasi saab otsustavaks lõige.

Miks on nii paljudel raske kaubandusest leida hästi istuvat asja? Lõikekonstruktsioon peab olema just suurema kaunitari järgi loodud – kui kavandada kleenukesele ja disaini lihtsalt suurendada, on hea tulemus haruldane. Sellised märgid on täiesti olemas, mis loeksid justkui lopsakamate kaunitaride mõtteid, elaksid nende elu ja oskavad seega kehakuju ootustega arvestada. Mudelid istuvad nagu valatult nii väiksemate kui ka suurte suuruste puhul. Ning igal märgil on oma baaslõiked. Kui leiad midagi, mis istub hästi, tasub ehk nimi meelde jätta ja järgmisel korral samasse paika otsinguile minna.

Mida proovida kevadmoest?

Nüüdseks oled ehk peamisest komistuskivist üle saanud – see on enesevaenulik arusaam, nagu oleks sulle kehakaalu tõttu enamik moeasju keelatud. Kui leiad meeldiva asja ja hästi istuva lõike, anna minna! Moesiluett on suures vaimustuses pehmest, loomulikust mugavusest. Teisisõnu, spordimaailmast on napsatud detaile ja lõikeid ning istutatud need igapäevaellu. Näiteks pükstükk võtab kurvidega kehal väga kaunilt kuju ning kui materjalis ka tiba elastaani, näed kõhnadest kõvasti põnevam välja.

Pükstükk Taifunilt, kahar seelik ja body Samoonilt
Pükstükk Taifunilt, kahar seelik ja body Samoonilt Foto: Meisi Volt

Taas on moeareenil printsessilikud lõiked ja kaharamad seelikud. Neil on küll mahtu, kuid kenasti võtavad nad enda kaissu ka sellised puusad, mida kunagi pole kükke tegema sunnitud. Ja talje tuleb imekaunilt esile. Moepildis on nii nappivaid kukekaid kui ka kingale kukkuvaid avaraid püksisääri. Esimene on hea valik, kui saad tänu neile näidata oma hapramat sorti pahkluusid, kuid teine teeb optiliselt lausa imesid. Kasvatab jalad poole pikemaks. Ning trendilemmik särkkleit ei eelda samuti sirget figuuri – leia üksnes mudel, mille puusal on piisavalt ruumi ja nööbid end omatahtsi lahti tegema ei kipu, rõhuta taljet vabalt seotud vööga ja oled valmis vallutama kogu maailma.

Stiilne khaitooni särkkleit Gerry Weberi kollektsioonist
Stiilne khaitooni särkkleit Gerry Weberi kollektsioonist Foto: Meisi Volt

FOTOD: MEISI VOLT; STILISTIKA: MINNI VALDMEES,

JUMESTUS Reet Härmat, Marie Mesipuu, Krstiina Tsebotkova, Maritta Tobbi / Make Up Factory

SOENGUD Lauri Pedaja, Liis Kreek, Monika Paluoja  / Eva Professional

Rõivad Gerry Weber, Taifun, Samoon

Kingad ja kotid Dune London

Ehted Plum D’Or

Modellid Silja, Manona, Minni, Katrin, Helis, Inna, Anette

Kalle Sepp kannab Baltmani rõivaid

Kalle Sepp ja Kristina Herodes
Kalle Sepp ja Kristina Herodes Foto: Meisi Volt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles