Kohvinaudingu nimel

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kodune kohvikeetmine on taas moes. Rituaali õnnestumiseks tuleb peale väga kvaliteetse kohvi panustada ka anumatele, milles seda kuuma aromaatset jooki tehakse ja pakutakse.

Itaalia hitt

Foto: Tootja foto

Alfonso Bialetti disainis igapäevase espressokannu Moka Express 1933. aastal. Kuna kannul ei ole liikuvaid osi, on see peaaegu igavene. Arvatakse, et neid on toodetud ligi 300 miljonit ja vähemalt üks Moka Express leidub 90 protsendis Itaalia kodudes.

Tummades toonides tippdisain

Taani firma Stelton uued kohvi(nõude)sarjad on vallutanud maailma.

Foto: Tootja foto

Jaapanlikust esteetikast ja põhjamaisest disainist inspireeritult kavandas Francis Cayouette ehedatest materjalidest minimalistliku joonega kollektsiooni Theo.

IF disainiauhinnaga pärjatud sarja kohvikann on mõeldud aeglasel filtermeetodil valmiva joogi fännidele. Sarja kohvi-, presskohvi- ja piimakannud on tehtud vastupidavast mustjaspruunist kõrgkuumuskeraamikast ja kaaned bambusest.

Foto: Tootja foto

Daniel Debiasi ja Federico Sandri disainitud musta mattpinnaga Collari komplekti kuuluvad kohviveski, suhkrutoos, piimakann ja espressokeetja, mille käepide on tammepuust.

Igapäevane kaaslane

Foto: Tootja foto

Taani firma Eva Solo uues värvikuues termoskann ja latetops.

Meeldejääv minimalism

Foto: Tootja foto

Disainer Raili Keiv on juba aastaid töötanud portselaniga ja kohviteema on veedelnud teda alati. Ta on teinud eripalgelisi serviise, millest mõni on pälvinud ka positiivset vastukaja. Mängulise portselantasside sarja eest anti talle noore disaineri preemia SÄSI. Rahvusvahelise tähelepanu osaliseks sai aga Keivi 2013. aastal loodud sari «Betoon kohtub portselaniga». Mullu tuli Keiv välja uue serviisiga «Puu» või «Mets kohtub portselaniga», mille töö veel jätkub. Valikut sellest esitles ta tarbekunsti- ja disainimuuseumi trepigalerii näitusel «Nõiaring».

Piimakohvisõpradele

Foto: Tootja foto

Nüüd Ceramicsi disaineri Mariana Laane kavandatud toonitud portselanist latekomplektile lisab omapära tassi ja alusega harmoneeruv segamispulk. Käsitööna valminud karge vormiga kaunid anumad võluvad visuaalselt oma napi vormiga ja nende siidine matt pind pakub käega katsutavat elamust.

«Igapäevasest rutiinist saab oodatud rituaal,» loodab Mariana Laan.

Naudinguhetkedeks

Keraamik Liisu Arro lemmik tema uuest kollektsioonist on kuldne espressotass. «Matt kuld on elegantne ja väärikas, samas kelmikas ja särtsakas ning annab päevale sädet nagu jook isegi ning aitab teha positiivse kokkuvõtte, et elu on ikka ilus – la vita é bella. Hoian seda tassikest pidevalt nähtavas kohas, et ka pilves päevas oleks veidike sära ja valgust,» lausub autor.

Foto: Tootja foto

Kuna uus kollektsioon on inspireeritud unenäolistest lindudest, siis on läbivaks motiiviks ka suled, mis helgivad kuldselt ja soojalt nii kohvitassidel kui ka koorekannul.

Kõik sarja nõud on portselanist ja masinas pestavad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles