Briti arstid soovitavad: rasedaid võiks edaspidi mitte enam emadeks nimetada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Briti arstide ühing British Medical Association on välja andnud ametlikud juhtnöörid, mille kohaselt ei peaks edaspidi arstid rasedatele viitama kui «emadele», vaid kui «rasedatele isikutele».

Daily Mail vahendab, et reeglite põhjuseks on soov mitte solvata transsoolisi, kes on ka võimelised rasestuma. 160 000 liikmega ühingule saadeti märgukiri vahetult pärast seda, kui 20-aastane Hayden Cross otsustas enne soovahetusoperatsiooni lapse ilmale tuua. Ametlikult on tegemist mehega.

Hoolimata sellest, et ametlikult pole Suurbritannias veel ükski mees sünnitanud, avaldati juhtnöörid BMA 14-leheküljelises brošüüris, mis õpetab arste efektiivsemalt suhtlema. «Suurem osa inimestest, kes on olnud rasedad või kes on sünnitanud, identifitseerivad end naistena,» seisab seal. «Kuid olemas on ka interseksuaalseid ja transmehi, kes on võimelised rasestuma. Me saame neid kaasata, kasutades edaspidi rasedate kohta sõna «rasedad inimesed», mitte «ootavad emad».

Soovituste vastu on aga sõna võtnud ka naisõiguslased. Aktivist Laura Perrins kritiseeris BMA soovitusi, öeldes, et need on mitteteaduslikud, naiste- ja emadevastased: «Iga arst teab, et ainult naissoost isikud saavad lapsi. Teistmoodi väita on solvav ja ohtlik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles