Oviir: aasta emaks ei saa valida naist, kes igal jõululaupäeval lastele uut isa tutvustab

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir andmas üle aasta isa auhinda 2015. aastal
Siiri Oviir andmas üle aasta isa auhinda 2015. aastal Foto: Erik Prozes / Postimees

Eile selgitas Eesti Naisliidu esinaine Siiri Oviir ETV saates «Ringvaade», et nende aasta ema konkursi tingimused said omal ajal loodud mõeldes nii laste heaolule, kuid peamiseks sooviks oli tollal väärtustada abielu.

Oviir meenutas, kuidas 25 aastat tagasi olid ajakirjad täis klantspilte keskealistest meestest koos nende verivärskete noorte kaaslastega. «25 aastat tagasi algas aeg, mil kõik oli lubatud, õigusi oli rohkem kui kohustusi ja vastutust,» meenutas Oviir ja viitas ajakirjandusele, mis glamuriseeris uuele ringile minekut. «See hakkas muutuma trendiks ja sellega demoraliseeriti abielu, sellega demoraliseeriti püsivaid armastavaid suhteid. Ja siis naisliit otsustaski, et abielu on siiski ka väärtus ja laste jaoks teinekord parim variant.»

«Ükskõik mis konkurss välja kuulutatakse, kuskile tuleb piirid panna,» põhjendas Oviir statuuti, mille ei loonud mitte tema üksinda, vaid naisliit ühiselt. Tol ajal oli lahutajaid pea kaks korda enam kui abiellujaid, kuid see on praegu muutumas. «Tõsi, noored elavad kooselus, sünnivad lapsed, aga trend näitab jälle ka seda, et kui lapsed sirguvad, lähevad kooli, siis need paarid omavahel abielluvad.»

«Tiitlit ei anta suvalisele naisele, vaid tiitel antakse emale. Iga ema tahab oma laste jaoks parimat keskkonda. Kui see perekonnaelu püsib koos, on registreeritud, sest – uskuge mind – kui on registreeritud elu, pole nii lihtne lahku minna kui lihtsalt mingist suvalisest suhtest. Kui on lapsed, siis hoitakse ka kooselu rohkem. Meie eesmärk oli väärtustada perekonnaelu, laste kasvatamist, mitte lihtsalt emaks olemist.»

Oviir rõhutas, et nad soovivad lastele parimat. «Te ei kujuta ju ette, et me valiksime aasta emaks naise, kel on küll, tõesti, jah, palju lapsi, kuid igal jõululaupäeval tutvustatakse uut isa,» ütles Oviir.

Naisliit ootab aasta ema kandidaate 4. maini, kuid Facebooki-grupi Virginia Woolf sind ei karda! algatatud allkirjakogumiskampaania raames saab samuti esitada alternatiivseid aasta ema kandidaate, kes praeguste tingimuste kohaselt nominatsiooni väärilised ei oleks.

Loe pikemalt teemast siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles