Spargel on köögi kevadekuulutaja

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline spargel on tugevama, valge õrnema maitsega.
Roheline spargel on tugevama, valge õrnema maitsega. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui isu spargli järele iseäranis suur, jõuate veel autosse või lennukisse hüpata ja suuna Saksamaa poole võtta. Seal on praegu parim aeg spargliteedel sõita ja sparglikulinaaride toidukunsti proovida. Kui aga seda ei saa, külastage siin mõnd «Saksa kevade» üritust, haarake pärast poest värske sparglikimp ja kujutage end sparglit süües Saksamaa sparglipõldude vahele.

Spargelzeit ehk sparglihooaeg on alanud, kuulutavad sakslased. Seda ka Baden-Württembergi liidumaal, mis sel nädalal üle Eesti alanud «Saksa kevade» programmis (vt saksakevad.ee) kaasa lööb.

Just jõukas ja päikeselises Baden-Württembergis, ülikoolilinna Heidelbergi külje all asub ka Schwetzingen, mis reklaamib end kogu maailma sparglipealinnana. Aprilli lõpust kuni jaanipäevani keerleb linnakeses kõik selle noobli köögivilja ümber. Schwetzingeni lossi esisel turuplatsil on pronksist sparglimüüjate skulptuur, mille kõrvale rivistuvad müügiletid, mis kiitsakamate ja pontsakamate sparglivarte all lookas. Sealt kulgeb läbi Badeni sparglitee ja seal peetakse sparglifestivali, nagu enamikus spargliteele jäävates linnades. Iga restoran pakub oma sparglimenüüd, mille kõrvale rüübatakse mõnd Badeni Rieslingut või Württembergi Spätburgunderit. Nii nimetatakse kohalikku Pinot Noiri, mis on punaveinidest ainus, mida spargliga võiks pruukida. Gurmeeturistid võivad astuda läbi mõne sparglikasvataja juurest ja endale ise kimbukese sparglit korjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles