Platseeboefekt võib ravida murtud südant

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Colorado Boulderi ülikoolis tehtud uuringus selgus, et kui inimene usub, et ta teeb midagi positiivset selle nimel, et oma eksist üle saada, siis see vähendab valu, mis lahkuminekuga kaasneb.

Uue uuringu järgi võiks öelda, et nii kaua, kui sa sisendad endale, et kõik on hästi, siis sa hakkad seda uskuma ja see aitab kiiremini lahkuminekuvalust üle saada. Teisisõnu, kui sa oled avatud tegema asju, mis võiksid sulle hea enesetunde tekitada, siis see töötab platseeboefektina.

Uuringus osales ligi 40 noort inimest, kes olid viimasel kuuel kuul lahku läinud. Esimese katse tulemusel selgus, et füüsiline ja emotsionaalne valu on väga sarnased, mis tähendab, et lahkuminek ei ole ainult sinu peas, vaid see on päris reaalne valu, mida sa tunned.

Teine katse tõestas seda, et see, mida sa oma tuleviku kohta usud, määrab asju rohkem, kui sa arvad. Uuringu läbiviijad selgitasid, et igal inimesel on mingi kontroll oma tuleviku üle. Pärast lahkuminekut tunnevad inimesed, et nad on vaimselt jõuetud ja enam pole lootust, aga tegelikult tuleks hoida avatud meel just tuleviku suhtes, sest see aitab kiiremini südamevalust paraneda, vahendab Huffington Post. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles