Uuring: ära keela lapsel tatikolle süüa! (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Enamik inimesi ilmselt nõustub, et nina nokkimine on halb harjumus ning veel hullem on tatikollide suhu rändamine. See pole muidugi mingi harv nähtus ja eriti usinad Kaevur-Matid on just lapsed. Täiskasvanueaks loobuvad enamik meist nina nokkimisest või teevad seda vaid salaja.

Independent kirjutab aga, et vastavalt värskele uuringule võib tatikollide nokkimine mitte ainult kahjutu olla, vaid me peaksime seda tegema ning julgustama ka oma lapsi kolle sööma. Tuleb välja, et kollid on tegelikult tervisele kasulikud ning eriti aitavad nad just kasvavat organismi.

Uuringu käigus leiti, et tatt sisaldab teatud valke, mis osalevad omakorda võitluses hambakaariese vastu. Teadlased on suisa jõudnud nii kaugele, et otsivad võimalusi sünteetilise lima tootmiseks, mida saaks siis närimiskummi või hambapastasse lisada.

Ja seegi pole veel kõik – uuring näib viitavat, et tatis leiduv lima aitab kaitsta hingamisteede infektsiooni ja maohaavandite vastu.

Austraalia kopsuspetsialist professor Friedrich Bischinger usub, et inimesed, kes nokivad oma nina, on tervemad, õnnelikumad ja tõenäoliselt paremini oma kehadega sina peal kui teised inimesed. «Ja selle ärasöömine, mis sa ninast välja tõmbad, on suurepärane viis immuunsüsteemi tugevdada. Meditsiiniliselt on see mõttekas ja see on täiesti loomulik asi, mida teha,» ütles Bischinger. Nimelt töötab nina omamoodi filtrina ning sinna kogunenud bakterid töötavad soolestikku jõudes tema sõnul «just nagu medikament».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles