Kummas käes käib abielusõrmus?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Abieluinimeste seas ringi vaadates võib näha, et sõrmuse kandmise komme on väga individuaalne. Paljud noored kannavad nüüd lisaks kihlasõrmust, aga on ka neid, kes sõrmust ei kanna ja eelistavad selle asemel tätoveeringut või midagi muud. Traditsioonilist abielusõrmust kantakse ühtviisi nii paremas kui vasakus sõrmes. 

Neile, kes väärtustavad traditsioone, tekitab see suurt segadust - kumb käsi on pulmasõrmuseks õigem? Perefoorumis on arutelu, kus naised leiavad kommetele erinevaid põhjendusi. 

Näiteks: 

  • «Vene ajal pandi parema käe, väljamaal pannakse vasaku käe neljandasse sõrme. Parem käsi on töökäsi, sõrmus võib kuhugi kinni jääda ja õnnetus juhtuda.»
  • «Paremas käes sõrmus tähendab, et oled abielus ja vasakus käes, et lesk.»
  • «Vasakus kandmine tundub nii ameerikalik, et otsustasime abikaasaga sõrmused ikkagi parema käe neljandasse sõrme panna.»
  • «Kannan vasakus, sest vanad eestlased panid pulmalindi kah vasakusse kätte. Muidu meil traditsioon jah paremas kanda ja vasakus kandsid lesed, aga see on pikas perspektiivis n-ö uuema aja komme.»
  • «Meil on sõrmused vasakus käes, sest see on vanade eestlaste komme, vasak on südamepool ja töökäes on sõrmus ohtlikum.»
  • «Me kanname mõlemad abielusõrmust parema käe neljandas sõrmes. Uurisime ja lugesime ka enne abiellumist, et kuidas ja mis see õige oleks. Lõpuks kuulasime oma vanemaid ja minu onu, kes ütles nii kenasti - parem käsi on terekäsi ja kui tere annad, on kohe näha, et oled abielus.»

Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask tõdeb, et läbi seadusandluse abielusõrmuse kandmine reguleeritud ei ole. «Enamus Euroopa riike paneb abielusõrmused vasakusse kätte, kuid Saksamaal ja Venemaal paremasse kätte,» selgitab ta. «Meil on abielusõrmuste asukoht iga noorpaari enda otsustada, mis neile enam sobib. Vene noorpaarid kannavad abielusõrmuseid kindlalt paremas käes.» 

Abielusõrmuse vasakus käes kandmise komme tuleb Karin Kaski sõnul euroopa kultuurihällist. «Vanad kreeklased ütlesid, et vasak käsi on abielusõrmuse kandmiseks parim, sest sealt pidavat suunduma armastuse soon otse südamesse. Küllap on tegemist legendiga, kuid uskumus on siinkohal parimaks abimeheks.»

Kummas käes kannad abielusõrmust Sina? Vasta gallupile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles