«Radari» video: skandaali sattunud Siiri Oviir palus oma sõnavõtu pärast vabandust (18)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta ema valimise üle puhkenud skandaali sattunud Eesti Naisliidu esinaine Siiri Oviir ütles intervjuus «Radarile», et ta pole tahtnud ühtegi ema solvata – tema otsesaate sõnakasutus kukkus lihtsalt halvasti välja.

Paari aasta eest lahkus Siiri Oviir poliitikast. Ta võttis koera, pani talle nimeks Muki, ning pühendus kodule. Ta on kolme lapse ema, lisaks on tal kokku seitse lapselast. Suure osa oma energiast suunab ta Eesti Naisliidule. Korra aastas kulmineerub tema töö emadepäeva kontserdiga Estonias, kus kuulutatakse välja aasta ema. Sel aastal juhtub see 20ndat korda. Kuid paraku ei lähe see sel aastal nii sujuvalt kui möödunud kordadel, sest paljud on nördinud asjaolust, et aasta ema peab olema abielus.

«No meil on tegelikult reglemendis sees, et abielus, kasvatanud lapsed suureks, see tähendab, et lapsed on tunnetanud isa oskusi, isa head sõna, ema head sõna. On kasvanud keskkonnas, kus nende jaoks on kaks vanemat. Kõik me püüdleme ideaali poole ja uskuge mind, me oleme abikaasaga kolm last üles kasvatanud, on vaja nii isa kui ema,» räägib Oviir.

Ja isa ning ema peavad olema omavahel abielus. Just nii, aasta emaks ei sobi naine, kes igal aastal lastele uut isa tutvustab – nii väljendas end Oviir 18. aprilli «Ringvaate» saates ning see lause hakkas momentaanselt elama oma elu. Oviir ise tunnistab, et läks otsesaates sõnakasutusega rappa.

«No eks üks minu kahetsusväärne sõnavääratus, mida ma oma eelmist elu arvestades, ma olin ikka pea 25 aastat poliitikas, poleks tohtinud juhtuda. Aga teema on ka mulle väga südames ja ju ma läksin endast natuke välja. Nii et vabandan ka teie saates. Ja see ei ole esimest korda, kui ma kellelegi tegin oma ütlemisega haiget. Aga mõte ei olnud selles, et kedagi solvata või kellelegi teha haiget, et vabandust need emad, kes tundsid ennast puudutatuna,» vabandab Oviir.

«See oli lause, mis oli selles kontekstis ebaõnnestunud ja tegi teistele haiget,» ütleb Liisa Oviir.

Liisa on Siiri keskmine tütar. Ta on endine ettevõtlusminister. Praegu on ta riigikogus ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees. Tal on kaks poega – üks 10- ja teine 13-aastane. Oma laste isaga ta koos ei ela - Liisa lahutas abielu kuue aasta eest.

Liisa tunnistab, et antud teema tekitab temas palju erinevaid tundeid. Suurt muret tekitab temas see, et selles teemas on läinud väga tugevaks vastandumiseks.

«See, mis tema mulle on õpetanud, on see, et pere on kõige tähtsam ja peres on tingimusteta armastus, on tingimusteta toetus. Ja ma toetan teda ka siis, kui meie arvamused ei pruugi ühtida, ka siis toetan ma teda. Tekib küsimus, kas selleks, et olla hea ema, peaks ema olema abielus. Ma kindlasti ei ole seda meelt,» räägib Liisa.

Möödunud nädalal toimus Tallinna Ülikoolis Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskuse konverents. Neljapäeval käis kohal ka Siiri Oviir, kes naisliidu esindajana osales arutelul «Ettepanekuid naiste ajaloo esiletoomisel».

Konverentsil olid kohal ka need, kes antud teemas on Oviiri otsesteks vastasteks - mitmed «Virginia Woolf sind ei karda!» grupi liikmed, aga ka näiteks Naised Köögis, kes Siiri Oviiri sõnavõtust ajendatuna populaarse laulu tegid.

«Te olete varasemalt öelnud, et te tahaksite nende inimestega, kes ei ole rahul, ühe laua taha maha istuda ja vestelda. Oleks see eile olnud võimalik, nad olid sealsamas kohal?»

«Nad hoidsid meist eemale,» ütleb Siiri Oviir. «Vaadake, nüüd on olnud juba mitu nädalat seda niisugust kivide loopimist. Ja ma arvan, et võimalust kokku saada. Me ei ole ju teineteisele võõrad, me teame, kes on naisliidus, kes kuuluvad woolfitaride hulka. Kui neile midagi ei meeldi, siis nad oleksid võinud meie pole pöörduda. Naisliit ei saa hõigata, kas kellelegi midagi ei meeldi, et tulge nüüd meie juurde siia. Nii ei alustata ju diskussiooni.»

«Ma arvan, et statuudi kehtestab ikka see organisatsioon, kelle statuut see on,» vastab Siiri küsimusele, mis juhtub, kui ühise laua taha maha istuda. «Aga missugusele järeldusele jõuda, kui me ühe laua taha istume, eks see siis paistab. Aga Virginia Woolfi kohta öeldes, et piisavalt kaua on nende poolt olnud meie mittemõistmist interneti vahendusel. Aga jutlema nad millegipärast meiega ei ole tahtnud tulla.»

Feministide gruppi kuulub Facebookis üle 6000 inimese, grupeeringu ladvikus on mitmed tuntud inimesed, nagu Oudekki Loone, Hille Hanso ja Katrin Alekand.

Kuigi nemad on ise sõnavõttudest kõrvale jäänud, on grupi tavaliikmed Oviirist ja aasta emast rääkides äärmiselt aktiivsed. Muuhulgas leitakse, et Siiri Oviir on aasta šovinisti valimistel kindel kandidaat ning arutatakse, kas lahutatud tütre ema saab näiteks olla päris vanaema.

Loomulikult on Siirigi kuulnud ansambli Naise köögis värsket hitti «Aasta Ema», millele Kristiina Ehin tegi sõnad ajendatult justnimelt Siiri Oviiri sõnavõtust. Muide, Naised Köögis liikmed Ehin ja Sofia Joons kuuluvad samuti feministide gruppi «Virginia Woolf sind ei karda».

«Kihvtid noored naised. Ma ei tea, mispärast arvatakse, et kui ähvardad ja teed laulu… Peale niisugust - mul on ka selgroog ja päris sirge. Peale niisugust mina neid küll otsima ei lähe,» ütleb Siiri Oviir resoluutselt.

Naisliidul on ka toetajaid

«Meile on poolehoidu avaldanud tegelikult väga paljud nii nooremad kui vanemad, nimeliselt vast ei ole mul siin sobilik öelda. On ettevõtjad, on mehed, on naised ja võib olla need kirjad, mis on minuni jõudnud, kas siis sõnumitena või meilikirjadena, ma ütleks, et mingil määral on rohkem mehi,» räägib Oviir.

«Mu ema on olnud vast 30 aastat kindlasti ju avaliku elu tegelane. Tema poliitilise karjääri kese on olnud siis naisõigused ja sotsiaalteemad. Ehk siis ta on tegelikult olnud kogu aeg väljas nõrgema poole eest. Mina tean, et ta hetkekski ei mõelnud kuidagi midagi negatiivset üksikemade suunas ega ka kellegi teise suunas. Ta päriselt on inimene, kes austab erinevate inimeste võimalusi,» ütleb Siiri tütar Liisa.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles