Kolm õnneliku abielu saladust (isegi, kui te olete väga erinevad)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kõikidel paaridel esineb konflikte. Sa ei saa sellest hoiduda, ükskõik kui palju sa ka püüaks. Te olete kindlasti teatud osades erinevad ning sellega peab arvestama. Kuidas aga tagada, et suhe oleks õnnelik?

Kui sa kaalud abiellumist, kuid muretsed, et te tülitsete aina ühe ja sama asja pärast, proovi muuta oma vaatenurka asjale. Nõu annab Verily.

1. Keskendu erinevustele, millega tuleb teil hakkama saada, selmet keskenduda probleemidele, mida lahendada. Üks põhjus, miks paarid pidevalt tülitsevad, on see, et nad tahavad lõplikult probleeme lahendada. See aga tavaliselt väljendub soovis partnerit muuta ning see on halb strateegia. Jah, su partner peaks tahtma olla parim versioon iseendast ja sa peaks teda selleks julgustama, kuid ära unusta, et enamik tema iseloomust on temasse istutatud noorest peast. Ära püüa lahendada neid probleeme, püüa hoopis erinevustega hakkama saada ja tee seda lahkelt, austavalt ja uudishimuliku meelega.

2. Keskendu rohkem muredele, mitte intsidentidele. Pika aja jooksul saab su suhe tugevamaks, kui sa pigem keskendud õhus olevatele mureteemadele kui konkreetsetele intsidentidele. Jah, vastikuid hetki tuleb ikka ette ning tavaliselt sellepärast, et midagi jäi rääkimata. Arusaamatus, mis viis konfliktini. Seetõttu parem võtke diskussioon ette. Leidke asi, mis jäi ütlemata. Kui sind ära kuulatakse, saab edaspidi vastikuid intsidente vältida. Ära keskendu sellele, kellel on õigus ja kes eksib, parem proovige leida rohkem lähedust, intiimsust. See saab ainult juhtuda siis, kui te keskendute suhte suurele pildile.

3. Keskendu rohkem temale, mitte endale. Sa oled isekas. Igaüks meist on kohutavalt isekas. Me oleme iseenda lugude peategelased. Me oleme samuti iseenda ja oma suhete osas väga erapoolikud. Aga mis oleks, kui hetkeks oleks sinu partner sinu loo peategelane? Mis oleks, kui konfliktiolukorras püüaksid sa, tõesti püüaksid asja tema vaatenurgast näha? Proovi võtta hetkeks seisukoht, et asi, mis sind partneri juures tõesti hulluks ajab, on tegelikult hoopis sinu probleem. Ja et head küljed, mida sa endas näed, kuuluvad tegelikult su partnerile. Selmet mõelda «sa oled hull», «sa pole mõistlik», «sa peaksid mulle tänulik olema», mõtle pigem «ma võin eksida», «aita mul mõista» ja «tänan sind». Jah, see nõuab praktikat, kuid aja jooksul muutub see loomulikumaks.

Pea meeles, et igas paarisuhtes esineb konflikte ja konflikt iseenesest, isegi, kui see on püsiv konflikt, pole põhjus mitte abiellumiseks. Aga see on põhjus olla tähelepanelik ning on oluline püüda oma fookust muuta. See on eesmärk, mille poole te üheskoos liigute.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles